ZAHĂRUL de la Bod, preSĂRAT cu dispute între PNL și USR. Consilierii locali nu vor să cumpere terenurile de pe raza altei primării

Ședință cu un singur punct pe ordinea de zi, dar cu 2 ore de dispute politice.

Ședința Consiliului Local Brașov a început cu prezentarea primarului Allen Coliban a oportunității de a achiziționa cele 30 de hectare de teren de la Fabrica de Zahăr Bod. Prețul de pornire a licitației este de 3 milioane de lei, adică un mizilic dacă se ia în calcul prețul terenurilor din Municipiul Brașov. Numai că, la vot, aleșii locali din PSD și PNL s-au abținut, astfel că proiectul nu a trecut.

Greșeli de ambele tabere

La o simplă analiză a tot ce s-a întâmplat, este clar că aceste terenuri ar fi bune de cumpărat, mai ales că banii vin de la stat, nu de la Municipiul Brașov. Cu alte cuvinte, s-ar obține terenuri gratuit, fără a împovăra bugetul local. Doar că, primarul Allen Coliban nu a știut să fructifice bine această oportunitate. În primul rând, nu a fost în stare să îi anunțe pe consilierii locali mai din timp despre faptul că Primăria Brașov intenționează să cumpere aceste terenuri. Aleșii locali s-au trezit că trebuie să voteze un proiect, fără să aibă habar despre el, fără să aibă timp să-l studieze. Chipurile, pentru a nu se afla și a nu intra unii alții să pună bețe în roate, așa cum s-a mai întâmplat de-a lungul timpului. Numai că, intenția primarului de a achiziționa terenurile a ajuns la urechile multor brașoveni, în special jurnaliști, care, de exemplu știau despre acest lucru. Asta înseamnă că dacă brașovenii de rând aveau cunoștință de această tranzacție, atunci era firesc ca și consilierii locali să știe, să nu afle ultimii. Aici a fost clar greșeala primarului, care a vrut să facă una și a ieșit alta…

Investiție și impozite în alte UAT-uri

De partea cealaltă, pe bună dreptate consilierii locali PNL și PSD s-au întrebat, dacă tot sunt acești bani de la guvern, de ce să nu fie cheltuiți pentru achiziționarea unei suprafețe mai mici de teren, dar în Municipiul Brașov. Așa, orice s-a întâmpla acolo, taxele și impozitele ar merge la bugetul local din Brașov, nu în alte UAT-uri. De asemenea, dacă s-ar face angajări într-un astfel de parc, clar că localnicii vor fi cei mai avantajați, apoi brașovenii.

Una peste alta, consilierii PNL și PSD au considerat inoportună această investiție pentru că ar fi făcută pe terenul unei alte primării, iar banii vor merge acolo, nu la Brașov. Practic, Brașovul ar avea terenurile, dar rezultatul investițiilor se va vedea la bugetul local din Bod. În cele din urmă, proiectul a fost respins cu 12 voturi pentru, o abținere și 13 voturi împotrivă.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: