Vouchere de vacanță și TVA de 5% în turism

Guvernul României sprijină dezvoltarea turismului în țara noastră. În acest sens, la sfârșitul anului trecut s-a luat decizia ca toți salariații din sistemul public să beneficieze de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei și în următorii 2 ani. Astfel, 1,2 milioane de angajați din sistemul public au putut deconta aceste vouchere exclusiv în unitățile de cazare din România. Este o măsură care și-a dovedit eficacitatea prin impulsionarea turismului, dar și prin reducerea evaziunii fiscale din domeniu. Mai mult decât atât, introducerea voucherelor de vacanță a dus la creșterea cererilor de autorizații pentru unitățile de cazare, fiind un procent în plus de aproximativ 10%. Însă,  aceste măsuri duc indirect și la creșterea salariilor din domeniu pentru că hotelierii au o mai mare siguranță financiară. Astfel, va fi un beneficiu și pentru angajații din turism.

Potrivit unui studiu, 84,8% dintre angajați au menționat ca sunt foarte mulțumiți si mulțumiți de sistemul voucherelor de vacanta. Si 65% dintre angajatori se declara mulțumiți si foarte mulțumiți de sistemul voucherelor de vacanta. Mai mult de atât, 83% dintre angajatorii respondenți declar[ ca ar dori sa acorde vouchere de vacanta salariaților lor in anul 2019

O altă măsură luată de Guvern este cea legată de scăderea TVA-ului pentru cazare și restaurante, de la 9% la 5%. Ca și în cazul voucherelor de vacanță, această decizie are drept scop stimularea turismului, productivitatea, competitivitatea, eficiența în domeniu, dar și reducerea evaziunii fiscale. De asemenea, redevența de 5% din valoarea producției de apă geotermală sau minerală destinată consumului populației care se plătea la închirierea licenței sau a permisului de exploatare a fost eliminată.

Un ajutor important au primit și stațiunile balneare din România, cunoscute în întreaga lume pentru apele termale, dar nu numai. Astfel, Guvernul a aprobat schema de minimis pentru modernizarea stațiunilor balneare ce prevede acordarea de până la 200.000 de euro pentru fiecare investiție. Banii pot fi utilizați pentru construcția și extinderea capacităților de tratament balnear, dotarea cu echipamente moderne, extinderea zonelor de alimentație publică și cazare, pregătirea personalului medical și multe altele. Schema de ajutor va avea un caracter multianual și va beneficia de un buget anual de 130 de milioane de euro. Această măsură va duce clar la dezvoltarea și modernizarea stațiunilor balneare, dar și la creșterea numărului de turiști în aceste stațiuni. Totul are un impact pozitiv asupra economiei.

Lucrurile nu se opresc aici. Ne așteptăm la o creștere a ponderii Turismului în Produsul Intern Brut (PIB). Creșterea a fost de la 1,5%, în 2016, la aproximativ 2,6% în 2017, iar datele pe 2018 vor fi și mai bune, pentru că au fost luate măsurile despre care vorbeam mai sus. Însă, există o strategie guvernamentală și în acest domeniu, care prevede de scutiri de impozit pe profit pentru investiții noi, oferirea unor facilități fiscale operatorilor din turism care obțin eticheta ecologică pentru pensiunile și capacitățile de cazare pe care le dețin, dar și creșteri de 10 ori ale taxelor și impozitelor pentru structurile hoteliere privatizate și nefolosite.

 

Lucian Pătrașcu, secretar de stat

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: