Vizite, vizite, vizite…Raed Arafat a fost pe şantierul spitalului modular de ATI

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne şi şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, s-a aflat astăzi, la Braşov, pentru a evalua necesarul echipamentelor de terapie intensivă destinat unităţii modulare de ATI, cu 28 de paturi, aflate în construcţie în curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.

În prealabil, oficialul guvernamental a avut o întâlnire la care au participat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, prefectul judeţului, Cătălin Văsii, directoarea Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, dr. Andrea Neculau, şi inspectorul-şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, Lucian Marciu.

La finele discuţiilor, Raed Arafat a declarat că dotarea viitoarei unităţi modulare de ATI va fi asigurată din rezerva strategică de echipamente, prin intermediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, imediat ce aceasta va fi gata.

„Construcţia secţiei modulare este preconizată să se încheie pe 21 august, astfel că imediat după aceea poate începe instalarea echipamentelor şi aparaturii, iar unitatea poate fi dată în funcţiune chiar la finele acestei luni sau la începutul lunii septembrie. Mă bucur că beneficiem de acest sprijin extraordinar în privinţa dotării cu aparatură a paturilor de terapie intensivă, deoarece ventilatoarele, monitoarele, injectomatele, infuzomatele şi toate celelalte echipamente vitale pentru salvarea vieţii pacienţilor aflaţi în stare gravă, dincolo de faptul că sunt foarte scumpe, sunt aproape imposibil de găsit pe piaţă, în această perioadă dificilă”, a spus preşedintele CJ Adrian-Ioan Veştea.

Şeful IGSU a precizat, însă, că este necesară o planificare clară a celor 28 de paturi, în sensul ca unele să fie destinate terapiei intensive, iar altele, terapiei intermediare, fiind nevoie de ambele tipuri de terapii în tratarea bolnavilor cu forme grave de COVID. Stabilirea cu exactitate a numărului de paturi pentru cele două tipuri de terapii va rămâne în sarcina autorităţilor locale, care vor trebui să găsească inclusiv personalul medical de specialitate şi să stabilească organizarea activităţii din punctul de vedere al gărzilor şi turelor.

„În această unitate vor lucra medici anestezişti, ajutaţi de medici din alte specialităţi, care nu vor fi neapărat numai din cadrul Spitalului Judeţean Braşov. Pot fi medici din alte spitale, pot fi detaşaţi, deoarece suntem într-o situaţie excepţională, iar soluţiile nu se pot baza numai pe o singură unitate sanitară. Este normal să ai o colaborare şi cu alte unităţi sanitare, dar factorii de decizie locali vor stabili exact ce personal va lucra acolo, după ce vor discuta şi cu anesteziştii din alte spitale”, a spus Raed Arafat.

El a vizitat apoi şantierul spitalului modular de ATI, trecând în revistă şi lucrările de extindere a Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, proiect realizat de Ministerul Sănătăţii cu finanţare asigurată de Banca Mondială.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: