Peste 200 de copii instituționalizați în cadrul serviciilor sociale rezidențiale ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov vor sărbători, împreună cu angajați ai instituției, Ziua Internațională a Copilului.
Pentru că 1 iunie este despre revenirea la momentele plăcute ale copilăriei inocente, alături de generaţia în creştere. Este ziua în care încercăm, încă o dată, să conştientizăm că interesul pentru copil trebuie să fie unul prioritar şi că toţi copiii au nevoie de sprijinul şi atenţia noastră, zi de zi.
Distracție și voie bună la Brădet
Ziua Copilului înseamnă, chiar și pentru copiii instituționalizați, bucurie, distracție cât cuprinde, jocuri, dulciuri și activități tematice. Tobogane gonflabile, animatori, DJ, face-paiting, muzică, jocuri individuale și de echipă, o zonă de food, au fost special pregătite pentru sărbătoriții zilei, la Complexul de Servicii Brădet Săcele, pe 1 iunie, începând cu ora 12.00. Invitați le vor fi, și în acest an, cei 25 de copii provenind din două case de tip familial din Ucraina.
Istoria Zilei Copilului
Prima țară din lume care a sărbătorit la nivel national Ziua Copilului a fost Turcia, pe 23 aprilie 1920. Despre o zi din an dedicată copiiilor și drepturile celor mici în întreaga lume s-a vorbit la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor de la Geneva, în 1925, ocazie cu care cei 54 de participanți la eveniment, adunați din mai multe țări ale lumii, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului.
Ziua Internațională a Copilului a fost sărbătorită pentru prima dată, la nivel mondial, la sugestia lui Rubab Mansoor, elev în clasa a VIII-a, în octombrie 1953 și a fost sponsorizată de către Uniunea Internațională pentru Bunastarea Copilului din Geneva. În anul 1954, Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor, al Națiunilor Unite (UNICEF), a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare stat să dispună de o zi denumită „Ziua Copilului”, decizie adoptată, de catre Adunarea Generala a Națiunilor Unite, în același an.
România a sărbătorit prima dată Ziua Copilului în anul 1950, iar după recomandarea UNICEF, în calitate de membră a ONU, a adoptat data de 1 iunie drept Ziua Copilului, la fel ca alte 47 de state. În prezent, la nivel Mondial, Ziua Copilului este sărbătorită în două date diferite. Pe 1 iunie, când este Ziua Internațională a Copilului, și pe 20 noiembrie, zi ce marchează Ziua Universală a Drepturilor Copiilor.