Vernisajul expoziției „Pictori români în Franța cu Soleil de l’Est“, vineri, la Galeria EUROPE

Vernisajul expoziției „Pictori români în Franța cu Soleil de l’Est“, vineri, la Galeria EUROPE

Asociația „Soleil de l’Est”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov și Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Brașov, vă invită vineri, 14 ianuarie, orele 17:00, Galeria EUROPE, strada Mureșenilor nr 1, la vernisajul expoziției „Pictori români în Franța cu Soleil de l’Est“.
Expoziția reprezintă etapa Brașov a programului de lungă durată „Rezidențe de artiști conduse de Soleil de l’Est pe Valea Loirei și la Collioure, bastion al fovismului Franța”. Acțiunea a fost demarată de Soleil de l’Est în anul 2001 și continuată până anul 2021. În cadrul acestui program, pictorii români invitați s-au documentat și inspirat prin vizitarea unei părți a patrimoniului cultural francez – castele și muzee pe Valea Loirei, drumul fovismului la Collioure, au intrat în contact cu fundațiile Tapies, Miro și Picasso din Barcelona și au participat la expozițiile organizate de asociație.
Expoziția își propune în primul rând să prezinte publicului brașovean un grup de prestigioși pictori români din țară și din diaspora, care au reprezentat cu onoare și cu înaltă creativitate artistică o valență de mare valoare culturală a României – pictura contemporană.
În cadrul actualei expoziții la Brașov, Soleil de l’Est prezintă lucrări realizate de pictorii români care au participat la rezidențele de artiști conduse de asociație în Franța, în perioada 2001 – 2021. Lucrările expuse pe simeze sunt realizate în Franța, sub influenta impresiilor și a emoțiilor acumulate în timpul sejurului acestora în Franța. Sunt prezenți pictori vechi și pictori noi, doritori a se atașa mesajului asociației Soleil de l’Est „Arta ca să fie cunoscuta trebuie să circule”.
Pictorii expozanți sunt următorii:
Calin Beloescu – Timișoara; Kader Bekov – Moldova și Kirghizstan; Emil Ciocoiu – Aachen, Germania; Horea Cucerzan – București; Victor Dima – Buucrești; Corneliu Drăgan – Târgoviște; Mihai Filip – București, Dorothea Fleiss – Stutgard, Germania; Ioan Iacob – Düsseldorf, Germania; Niculae Iorga – București; Corneliu Ionescu – Iași; George Moscal – București; Costin Neamțu – București; Lisandru Neamțu – București; Christian Paraschiv – Paris, Franța; Ion Sălișteanu – București, Teodor Vescu – București; Tiberiu Zelea – București.
Toți acești pictori au colaborat cu Asociația Soleil de l’Est pe direcția organizării în Franța și ulterior în alte țări UE a unor manifestări culturale de prestigiu, expoziții de pictură, lansări de carte, rezidențe de artiști, întâlniri cu membrii comunităților românești din Franța, cu oameni de cultură francezi și români, realizării de contacte cu pictorii locali și cu organizațiile lor.
Lucrările pictorilor români au fost prezentate cu succes și au fost apreciate de publicul cunoscător și erudit, francez și european, în cadrul celor peste 160 expoziții organizate de asociație, începând din anul 1990, atât în Franța – la Paris și în alte orașe culturale franceze precum Tours, oraș înfrățit cu Brașov, Poitiers, la Rochelle, Collioure – cât și la Bruxelles, Haga, Viena, Bratislava, Sofia, Roma, Aarhus – capitala europeană a culturii 2017, precum și la București.
În cadrul vernisajului va avea loc o conferință despre prezența pictorilor români în Franța, rezidențe de artiști, expoziții și contacte cu pictorii francezi. Va fi pus la dispoziția publicului un stand de documentație artistică cu albumele de artă realizate de Soleil de l’Est și un Press Book cu articole de presă.
Deschiderea expoziției va avea loc în prezența reprezentanților Primăriei Municipiului Brașov, ai Uniunii Artiștilor Plastici din România – filiala Brașov, ai asociației Soleil de l’Est din Franța și a echipei de curatori, Nicolae Daicu și Michel Gavaza.
Accesul la eveniment se face cu respectarea restricțiilor sanitare împotriva răspândirii Covid 19.
Expoziția va fi deschisă în perioada 14 – 30 ianuarie 2022, între orele 11:00 – 18:00.

Stiri recomandate

Numărul salariaţilor şi câştigul salarial în luna noiembrie 2021, în județul Brașov

Numărul salariaţilor şi câştigul salarial în luna noiembrie 2021,…

Efectivul salariaţilor JUDEŢUL BRAȘOV Efectivul salariaţilor la sfârşitul lunii noiembrie 2021 a fost în judeţul Braşov de 192.891 persoane. Acesta a…
O pistă de alergare din tartan și un loc de joacă pentru câini așteaptă voturile brașovenilor, pe platforma de Bugetare participativă

O pistă de alergare din tartan și un loc…

O pistă de alergare din tartan, în Parcul Tractorul, și un loc de joacă pentru câini, așteaptă voturile brașovenilor, pe platforma…
Concert cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Concert cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor…

Muzică spre reamintire şi speranţă… Create într-un context dramatic şi puternic discriminatoriu, lucrările a numeroase compozitoare de origine evreiască alunecă tot…

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *