Vânzatorii de ghebe amendați de polițiștii locali

Un echipaj de Poliție Locală de la Biroul 4 Astra, aflat în misiune de patrulare pentru menținerea ordinii și liniștii publice, a depistat în data de 17 octombrie a.c. o persoană care comercializa ciuperci, în condiții improprii și fără a deține documente care să ateste că sunt comestibile. Cetățeanul care oferea spre vânzare 17 kilograme de ghebe culese dintr-o pădure din localitatea Zizin, a fost sancționat cu 500 de lei, potrivit Legii 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite. În conformitate cu art.1 lit. b din normativ, „Vânzarea ambulantă a oricăror mărfuri în alte locuri decât cele autorizate de primării, consilii județene sau prefecturi sancțiunea este de 500 până la 5.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice amenda este cuprinsă între 2.000 și 20.000 de lei.

Recent, polițiștii locali care asigură și mențin ordinea și liniștea publică în zona pieței Astra au mai confiscat în jur de 20 kilograme de la o persoană care, la fel, nu deținea documente de proveniență a mărfii conform art. 1 lit. e “Efectuarea de activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii, după caz, cu bunuri a căror provenienţă nu este dovedită, în condiţiile legii. Documentele de provenienţă vor însoţi mărfurile, indiferent de locul în care acestea se află, pe timpul transportului, al depozitării sau al comercializării. Prin documente de provenienţă se înţelege, după caz, factura fiscală, factura, avizul de însoţire a mărfii, documentele vamale, factura externă sau orice alte documente stabilite prin lege”.

Reamintim faptul că, în toamna anului trecut, agenții de la Intervenții au oprit de la comercializare aproape 200 de kilograme de ghebe pentru care nu existau documente de proveniență a mărfii. Atunci, vânzătorii de ocazie au fost sancționați cu o sumă totală de 2.000 de lei, potrivit Legii 12/1990.

Poliţia locală îi sfătuieşte pe cetățeni, ca de fiecare dată, la începutul sezonului ciupercilor să acorde o mare atenţie atunci când cumpără produse de acest gen din piaţă, deoarece există pericol de intoxicație.

Astfel, Poliția Locală Brașov le recomandă brașovenilor să nu consume ciuperci cumpărate de la vânzătorii ambulanți sau culese din pădure, ci să le achiziționeze doar din unități autorizate.

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: