Valeriu Gheorghiță: De la un caz de infectare cu varianta Delta, în 2 luni se poate ajunge la peste 390.000 de noi cazuri

Col. dr. Valeriu Gheorghiță, medic primar infecționist, șef al Centrului Medical de lntervenție Epidemiologică al Spitalului Universitar de Urgență Militar “Dr. Carol Davila” București și președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19 a explicat cât de periculoasă este varianta Delta.
Potrivit medicului militar, varianta Delta este dominantă și are rata bazală de reproducere de 5. De la un caz de infectare cu Delta, în două luni se poate ajunge la este 390.000 de noi cazuri de boală.
”Peste 80% din cazurile diagnosticate cu maladia COVID-19 și peste 92% din cazurile de deces din această cauză se înregistrează la persoanele nevaccinate (…).
Comparativ cu varianta Alpha a virusului, care are o rată bazală de reproducere de 2, varianta Delta, care în prezent este dominantă, are rata bazală de reproducere de 5. Aceasta înseamnă că, după 8 cicluri repetitive de transmitere, de la un caz de infectare cu varianta Alpha se ajunge, după două luni, la 256 de cazuri noi de boală.
La varianta Delta, în același interval de timp, se poate ajunge la peste 390.000 de noi cazuri. Tocmai de aceea este extrem de important să respectăm și celelalte măsuri de protecție, nefarmaceutice, în mod deosebit în zone supraaglomerate, chiar dacă sunt în spații exterioare, atunci când există risc mare de expunere, și cu atât mai mult în spațiile închise. (…)
Există, în momentul de față, o tendință de scădere a vârstei persoanelor care fac forme grave de COVID-19 și a celor care, din păcate, decedează din această cauză. Este în ușoară creștere și procentajul pacienților fără comorbidități la care maladia COVID-19 duce la deces.
Toate datele din acest moment – și din Europa, și din SUA, și din Israel ș.a.- indică faptul că vaccinarea reduce, pe de o parte, riscul de infectare și de generare a unor variante virale mutante, iar pe de altă parte scade semnificativ riscul de a dezvolta forme severe de COVID-19, riscul de spitalizare și, foarte important, riscul de deces. Sunt decese care pot fi evitate doar prin vaccinare”. , a declarat Valeriu Gheorghiță

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: