Valabilitatea paşapoartelor simple electronice, extinsă de la 5 la 10 ani

Camera Deputaţilor a adoptat în plenul de miercuri o propunere legislativă prin care valabilitatea paşapoartelor simple electronice este extinsă de la 5 ani la 10 ani pentru persoanele care au împlinit 25 ani.

”Veste bună pentru toți românii! Astăzi s-a aprobat în Camera Deputaților (cameră decizională) modificarea legii privind documentele de călătorie. ATENȚIE ÎNSĂ: actul normativ intră în vigoare în termen de 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial!

El aduce schimbări importante, în favoarea cetățenilor și în sprijinul autorităților.
Principala modificare este extinderea termenului de valabilitate a PAȘAPORTULUI SIMPLU ELECTRONIC de la 5 la 10 ani, pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani. În acest fel, va scădea numărul solicitărilor și, implicit, se vor reduce cozile pe care le vedem de ani buni de zile, în special pe timp de vară.

De asemenea, în cuprinsul acestor modificări a fost reevaluat cadrul normativ referitor la PAȘAPORTUL SIMPLU TEMPORAR. Pentru eliberarea lui în cel mult 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii, au fost introduse, în mod explicit, anumite situații obiective, determinate de motive de sănătate, familiale sau profesionale, corelate cu obligația prezentării documentelor care atestă necesitatea și urgența deplasării în străinătate.

În cazul persoanelor care, din orice motiv, nu doresc pașaport simplu electronic, termenul de eliberare pentru unul temporar va fi identic cu cel în care se eliberează documentul de călătorie simplu electronic.

Spuneam că aceste modificări vin și în sprijinul autorităților. Nu putem dimensiona numărul personalului angajat la Direcția de Pașapoarte ținând cont de perioada de vârf. Este neproductiv și ineficient să angajăm oameni doar pentru că, două-trei luni pe an, este aglomerat la ghișeu. Tocmai de aceea s-au impus măsuri suplimentare, inclusiv pe linie legislativă, care să conducă la fluidizarea activității și asigurarea unui climat civilizat de furnizare a serviciului public”, scrie Carmen Dan, Ministrul Afacerilor Interne.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: