USR le-o trage colegilor din alianță de la PNL și la Dumbrăvița. Nu au votat bugetul

Alianță numai pe hârtie între USR și PNL. După problemele de la Brașov, Codlea și Victoria, a venit rândul consilierilor USR din Dumbrăvița să își arate nemulțumirea față de colegii lor din alianță.

Consilierii Alianței USR PLUS din Consiliul Local al comunei Dumbrăvița au vorbit, în cadrul unei conferințe de presă despre neregulile, lipsurile și inadvertențele din proiectul de buget propus de actualul primar. Acestea sunt și motivele pentru care consilierii USR PLUS au dat un vot negativ proiectului de buget:
1. Propunerea de buget nu reflectă nevoile reale ale comunității.
2. Nu a fost elaborat un program de dezvoltare în perspectivă al comunei.
3. Lipsește fundamentarea proiectului de buget.
4. Lipsesc anexele la buget care ar trebui să conțină documentațiile tehnico-economice și notele de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor asimilate investițiilor.
5. Nu au fost stabilite opțiunile și prioritățile în aprobarea și efectuarea cheltuielilor locale.
6. Nu se creează condițiile de eficiență în administrarea bunurilor aflate în proprietatea comunei.
7. Nu se creează cadrul necesar care, prin educație, sănătate și investiții în noi locuri de muncă, să ducă la o creștere a sumelor ce intră în bugetul local prin cotele defalcate din impozitul pe venit.
8. Informațiile financiare și nefinanciare sunt incomplete: lipsesc graficul de finanțare, pe surse și ani, graficul de execuție pentru investiţiile în curs, analiza cost-beneficiu, costurile de funcționare și de întreținere după punerea în funcțiune, descrierea proiectului și stadiul fizic al obiectivelor.
9. Cheltuielile pentru elaborarea studiilor de fezabilitate și DALI-urile aferente obiectivelor de investiții nu sunt bazate pe note de fundamentare, care să cuprindă elemente referitoare la necesitatea și oportunitatea investițiilor.
10. Atât în ședințele de comisii, cât și în ședința de plen, nu au fost puse la dispoziția consilierilor locali toate informațiile cerute pentru ca aceștia să poată vota în cunoștință de cauză.
Contrar afirmaţiilor primarului Popa Zachiu, care acuză consilierii USR PLUS că ar avea ca scop blocarea proiectului de buget, nici ceilalți 8 consilieri locali din opoziție nu au susţinut propunerea de buget, aceştia abținându-se de la vot. Astfel, proiectul de buget, în forma propusă de primar, nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobat.
Înaintea ședinței de Consiliu Local, consilierii Alianței USR PLUS au făcut o serie de amendamente pe care le-au transmis aparatului Primăriei.
Propunerile consilierilor USR PLUS se referă atât la Cheltuielile de funcționare, unele dintre acestea fiind mai mari cu peste 20% faţă de anul precedent fără a fi fundamentate, cât și la capitolul Investiții, unde nu există o prioritizare a proiectelor, sumele propuse nu sunt fundamentate şi lipsesc anumite lucrări absolut necesare pentru acoperirea unor nevoi de bază ale comunității.
Printre altele, consilierii USR PLUS au propus introducerea în bugetul pe 2021 a unor puncte importante pentru cetățeni cum ar fi:
● Subvenționarea lucrărilor stomatologice pentru elevii din învățământul gimnazial
● Relocarea și amenajarea dispensarului uman din Vlădeni
● Program de gestionare și sterilizare a animalelor cu și fără stăpân
De asemenea, consilierii USR PLUS au solicitat explicații, documente justificative, note de fundamentare, pentru diverse sume prevăzute în proiectul de buget, dar și aceste solicitări au rămas fără răspuns din partea primarului.
Viorel Strîmtu, consilier local USR PLUS:
“Soluția deblocării acestei situații stă în colaborarea primarului cu toți consilierii locali. Vom propune o ședință comună, în care să discutăm care sunt prioritățile comunei și perspectivele de dezvoltare. Ne dorim un buget al comunității și nu al unor interese de grup sau personale. Un buget construit realist, transparent, orientat spre dezvoltarea comunei și spre creșterea calității vieții locuitorilor.”

Alianţa USR PLUS
13 mai 2021

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: