USR Brașov a contestat proiectul bugetului local al Municipiului Brașov, din cauza parcării de sub Parcul Central

USR Brașov a depus la Primăria Municipiului Brașov o contestație la proiectul bugetului local pe anul 2019, în care este prevăzută suma de 600.000 lei pentru studiul de fezabilitate aferent parcării subterane de sub Parcul Central „Nicolae Titulescu”. 

Demersul face parte din eforturile USR Braşov de a salva cea mai veche zonă verde amenajată în Braşov, iar deputatul Tudor Benga a avertizat că va utiliza toate mijloacele legale pentru a salva acest parc.

Deputatul USR Braşov, Tudor Benga: „Deja am început să ne săturăm de acest joc de-a şoarecele şi pisica, pe care Primăria Braşov îl practică în relaţia cu noi. Există o problemă legată de parcarea de sub Parcul Central «Nicolae Titulescu», obiectiv care se regăseşte în proiectul bugetului local şi are alocată suma de 600.000 lei pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic. Eu am depus o contestaţie oficială referitor la această alocare. Primarul Braşovului, George Scripcaru, s-a referit în prezentarea bugetului local pe anul 2019 în termeni de «concurs de soluţii» dar nu sunt convins că vorbim de concurs în adevăratul sens al cuvântuluii. Un concurs de soluţii în adevăratul sens al cuvântului este ceea ce solicităm şi noi. Nu vrem să ajungem la situaţia în care, prin studiul de fezabilitate se spune simple și fără explicații că «asta e soluţia» şi să începem să săpăm parcul. Motivul principal pentru care am formulat această contestaţie este că există un circuit legal pentru un astfel de proiect, pe care, sunt pregătit să îl urmez până în pânzele albe, dacă  Primăria va forţa săparea sub Parcul Central”.

Tudor Benga a amintit că, încă de la începutul anului, a atras atenţia că „această poveste pe care o tot vinde Primăria, că mută copacii şi că îi aduce înapoi, este funcţional  imposibilă”.

Aşa cum am mai spus, îi invit pe toţi braşovenii să meargă la Craiova, pentru a vedea ce s-a întâmplat cu Parcul Teatrului, unde, la fel, a fost construită o parcare subterană, iar parcul a devenit o mochetă de plastic verde. Acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi la Braşov. Personal, sunt pregătit să fac orice demers posibil, inclusiv în instanţă, dacă se va ajunge la săparea parcului. Există soluţii alternative, iar specialiştii din cadrul USR Braşov le vor prezenta săptămâna viitoare” a adăugat Tudor Benga.

Gabriel Munteanu, coordonator al demersurilor USR Braşov în privinţa proiectului parcării, a precizat:
Brașovul este unul dintre cele trei orașe din România (alături de București și Iași) aflat in procedura de infringement pe mediu. În Brașov, avem 5 mp de verdeață cap de locuitor, mult sub norma UE de 26 mp/ locuitor. Mai mult, cotele poluării cresc de la an la an, iar autoritățile se dovedesc incapabile sa reducă aceste cote și să transforme Brașovul într-un adevărat oraș verde.

Proiectul unei Parcări Subterane sub Parcul Central Nicolae Titulescu, propus și început de Primărie, reduce și mai mult șansele orașului de creştere a calităţii mediului, înrăutățind calitatea vieții locuitorilor și a turiștilor în zona centrală, și arată direcția de dezvoltare dorită: mai puțin verde, mai multe mașini.

Dacă tot avem pretenția că Brașovul este cel mai frumos oraș din România, atunci  trebuie să implementăm soluții moderne de parcaj și mobilitate urbană. Să conservăm frumusețea centrului vechi și să îi dăm farmec prin mărirea spațiilor verzi, să creăm spații pentru oameni!”

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: