Urs prins și relocat într-un alt fond cinegetic

În cursul nopții trecute (4-5 octombrie), în zona străzii Nisipului de Sus a fost capturată și tranchilizată o ursoaică cu 3 pui, care în mod frecvent intra în oraș, în zona cartierului Șchei. Este vorba de un exemplar de aproximativ 8 ani, care cântărește 100-110 kg. Cei trei pui au în jur de 8 luni și cântăresc aproximativ 20 de kilograme fiecare. După măsurarea și cântărirea celor patru animale capturate, ursoaicei i-a fost montat un sistem de urmărire cu GPS și întreaga familie de urși a fost transportată într-un fond cinegetic aflat la câteva sute de kilometri de Brașov, unde a fost eliberată, în această dimineață, împreună cu puii, într-o zonă aflată la distanță de orice așezări omenești. Traseul ursoaicei va fi monitorizat permanent prin sistemul cu GPS.

Decizia de capturare, tranchilizare și relocare a fost luată de comisia formată prin dispoziție de primar, respectiv, un reprezentant al Municipalității, unul al Gărzii Forestiere, unul al Jandarmeriei și medicul de veterinar cu care Primăria Brașov a încheiat contractul de asistență medicală pentru astfel de situații. Capturarea și tranchilizarea s-a realizat cu sprijinul INCDS și al Asociației ,,Direcția Pentru Monitorizarea și Protecția Animalelor” .

Vă reamintim că, în urmă cu două săptămâni reprezentanții administrației locale în urma numeroaselor sesizări, de a amplasa în zona cartierului Șchei două capcane pentru capturarea urșilor care intră frecvent în oraș, în vederea tranchilizării lor, și ulterior, relocării la distanță de oraș. În acel moment Municipalitatea monitoriza o ursoaică cu trei pui, o ursoaică cu doi pui și doi masculi. Decizia de a amplasa capcane s-a făcut în urma recomandărilor primite de la specialiștii de la INCDS (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ,,Marin Drăcea”, fostul ICAS), conform cărora, în cazul în care ursul este tranchilizat liber, între momentul tranchilizării și momentul în care adoarme el poate ataca oameni. Astfel, după intrarea în cușcă, ursul este tranchilizat, i se montează sistemul de urmărire și este relocat.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: