Urmările toxiinfecției alimentare de la Bran. Amendă, carne și brâzeturi confiscate și închiderea blocului alimentar

În noaptea 25-26.10.2018, în jurul orei 1:30, prin Serviciul de Urgenţă 112 DSVSA Braşov a fost notificată de existenţa unui incident alimentar în localitatea Bran – Simon, cu sapte îmbolnăviţi. Turiştii existenţi în pensiune (22 adulti) au servit cina în jurul orei 21:00, respectiv gustare rece formată din telemea, brânză în coajă de brad, slanină, jumări, etc.; de asemeni au consumat un preparat mixt-grill, papanaşi, precum şi băuturi alcoolice. În jurul orelor 2:30 doi medici oficiali din cadrul DSVSA Braşov s-au prezentat la pensiunea sus amintită şi au efectuat un control de fond în urma căruia s-au constatat următoarele:

  • din totalul turiştilor, sapte au prezentat un tablou clinic caracterizat printr-un sindrom diareeic însoţit de vărsături. Sase din turiştii bolnavi au fost transportaţi la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov şi au fost externaţi la ora 5:00, cu diagnosticul de dispepsie acută şi s-au reîntors la pensiune.
  • au fost verificate documentele însoţitoare la materiile prime existente în unitate, acestea au fost coroborate cu realitatea faptică din spaţiile de depozitare.
  • s-a verificat trasabilitatea de la meterie primă la produsul finit.
  • s-au verificat carnetele de sănătate ale personalului propriu al pensiunii.
  • s-au prelevat probe din produsele alimentare existente în pensiune.

S-au luat următoarle măsuri în urma controlului efectuat:

  • s-a aplicat o amendă contravenţională în valoare de 2400 lei pentru nerespectarea trasabilităţii şi etichetării.
  • s-a efectuat reţinerea oficială pentru o cantitate de 52 kg carne şi produse din carne, brânzeturii şi alimente procesate.
  • s-a dispus închiderea blocului alimentar în vederea igenizarii, inclusiv a tuturor spaţiilor de depozitare pentru materii prime şi produse finite.
  • s-a solicitat recontrolul stării de sănătate a personalului unitaţii, în regim de urgenţă.
  • s-au prelevat probe de apă şi probe de sanitaţie, după terminarea operaţiunilor de igenizare (ora 13 vineri 26.10.2018).

Luni Laboratorul Sanitar Veterinar de Stat “Dr. Mihai Dumitru” Braşov va emite buletin de analiză pentru probele prelevate din pensiune. După evaluarea rezultatelor de laborator vom dispune măsuri complementare.

Ce spun reprezentanții de la Protecția Consumatorilor?

”Ca urmare a evenimentelor petrecute în zona stațiunii Bran, în această dimineață, 26.10.2018 în jurul orelor 03.00, privind suspiciunea de toxiinfecție alimentară în urma căreia 7 persoane au ajuns la spital, o echipă de comisari din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Brașov a ajuns la fața locului în jurul orei 03.30, a efectuat o verificare a operatorului economic și s-a dispus măsura imediată de oprire temporară a prestării serviciilor, urmând ca finalizarea cercetărilor să se efectueze la sediul CJPC Brașov în perioada următoare”, a spus Sorin Susanu, seful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Centru Brașov.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: