Universitatea Transilvania din Brașov, la Noaptea Cercetătorilor

Și în acest an, Universitatea Transilvania din Brașov va participa la Noaptea Cercetătorilor, un eveniment organizat la nivel european, care își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca ce cercetare.

La fel ca în anii precedenți, și de această dată Universitatea Transilvania, prin Institutul de Cercetare-Dezvoltare, va participa cu 11 standuri. Vizitatorii vor putea interacționa cu studenți, cercetători și cadre didactice. Totodată vor fi expuse produse și invenții realizate în cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare al Universității, vor putea fi testate și experimentate cele expuse la standuri. Printre exponatele interactive se numără și mașina de curse realizată de studenții universității, un arc virtual, drone, roboți mobili, imprimante 3D sau echipamente pentru criogenie.

Programul “Micul inventator”

„Micul inventator” este un proiect-pilot adresat copiilor cu vârste între 6 și 15 ani, care urmărește formarea noii generații de inventatori. Acest demers are la bază preocuparea noastră de a stimula inovația și dezvoltarea tehnologică în România, dat fiind faptul că în prezent țara noastră ocupă ultima poziție dintre țările UE în clasamente internaționale de profil. Vom putea culege în viitor roadele a ceea ce sădim astăzi, în primul rând investind în educația copiilor noștri. Această investiție presupune și atragerea lor spre domeniul vast al științei și cercetării, începând de la vârste fragede. Prin acest proiect, ne propunem să umplem o parte din acest „gol”, realizând totodată o punte de legătură cu universitatea – principalul furnizor de cunoaștere și inovații.

 

Proiectul va fi lansat cu ocazia evenimentului „Noaptea Cercetătorilor Brașov 2018”. Pentru început, așteptăm copiii care doresc să devină cercetători, alături de părinții lor, la standul special amenajat în spațiul de desfășurare al evenimentului. În cadrul standului „Micul inventator” vom organiza o serie de activități de familiarizare a copiilor cu domeniul științei, adaptate vârstei și cunoștințelor lor pornind de la principiul „science is fun – știința poate fi și distractivă”. Copiii care vor participa activ la aceste activități vor primi din partea noastră o diplomă a micului inventator.

În măsura în care părinții vor dori implicarea copiilor într-un proiect mai amplu, îi invităm pe aceștia să îi înscrie în grupul micilor inventatori. Grupul micilor inventatori va fi invitat să participe ulterior la o serie de inițiative special organizate de Universitatea Transilvania pentru familiarizarea lor cu știința, invențiile și tehnologia. Majoritatea activităților se vor desfășura în cadrul Laboratoarelor de cercetare ale Institutului R&D al Universității Transilvania din Brașov și vor fi coordonate de profesori și cercetători ai universității. Prin joc, prezentări interactive, experimente simple dar interesante, dorim dezvoltarea creativității lor și realizarea primilor pași spre formarea viitorilor „mari inventatori”.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: