UNIVERSITATEA ”LUCIAN BLAGA” IMBUNATATESTE INFRASTRUCTURA EDUCATIONALA A FACULTATII DE LITERE SI ARTE

Un nou proiect investitional din cadrul Programului REGIO 2014-2020 este destinat cresterii calitatii invatamantului universitar din judetul Sibiu, pentru aproximativ 1000 de studenti si cadre didactice din cadrul Facultatii sibiene de Litere si Arte. Acestia vor beneficia de noi conditii de studiu, mai bune, ca urmare a lucrarilor ce vor fi efectuate la cladirea de pe str. Banatului, nr 12, in cadrul proiectului ”Reabilitare, consolidare, extindere si dotare a infrastructurii educationale destinata Facultatii de Litere si Arte din cadrul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu”. Contractul de finantare, in valoare totala de peste 18,9 milioane lei, a fost semnat electronic de catre Rectorul Universitatii sibiene, Prof. univ. dr. habil. Sorin Radu si dr. Simion Cretu, director general ADR Centru, suma alocata ca finantare nerambursabila fiind de aproape 4 milioane euro.

Obiectivul proiectului este de a creste gradul de participare la procesul de invatamant si angajabilitatea studentilor Facultatii de Litere si Arte din cadrul Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu, prin investitii in infrastructura educationala si prin dezvoltarea capacitatii de predare-invatare, a cercetarii stiintifice, precum si a creatiei artistice in domeniile Teatru – Artele spectacolului si Filologie, pentru dobandirea de competente inter- si trans-disciplinare, in concordanta cu aspiratiile lor profesionale si nevoile pietei muncii. Modernizarea centrului universitar de pe str. Banatului din centrul Sibiului este finantata in cadrul Prioritatii de investitii 10.1A, Obiectivul specific 10.3 – pentru cresterea calitatii in invatamantul universitar – aferent Axei Prioritare 10 a Programului Operational Regional REGIO 2014-2020. Valoarea totala a cererii de finantare este de 18.905.419,01 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate pentru realizarea investitiilor este de 18.522.819,42 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibila a proiectului, reprezentand peste 3,98 milioane euro. Diferenta o constituie contributia ULBS la cheltuielile eligibile si neeligibile ale proiectului. Echipa de management a universitatii estimeaza ca data finalizarii investitiilor va avea loc chiar la inceputul anului universitar 2022, respectiv pana in 30 septembrie.

 

Vorbind despre importanta acestui proiect pentru ULBS, Prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, Rectorul Universitatii a precizat: „In decurs de doar 6 luni am semnat cel de-al doilea proiect pentru Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Proiectul „Reabilitare, consolidare, extindere si dotare a infrastructurii educationale destinata Facultatii de Litere si Arte din cadrul Universitatii ”Lucian Blaga” din Sibiu reprezinta o mare provocare pentru universitatea noastra: comunitatea academica si scoala de teatru vor beneficia de un spatiu pentru educatie care va functiona la cele mai inalte standarde ale domeniului Teatru si Artele spectacolului. Cladirea pe care dorim sa o renovam si sa o dotam va oferi tinerilor din comunitatea locala si regionala sansa derularii unei activitati didactice si practice alaturi de specialisti importanti ai domeniului teatral, ceea ce este inca o garantie a calitatii invatamantului artistic sibian. Numai modernizarea si sustinerea performantei in educatie pot constitui caile prin care putem raspunde provocarilor cu care se confrunta invatamantul superior din Romania. La final, vom avea in centrul Sibiului 27 de spatii de invatamant moderne, dotate cu materiale didactice noi, tehnologii moderne, ce beneficiaza de suport TIC, echipamente noi si mobilier de specialitate, software didactic, aparatura de specialitate. Doar astfel vom construi pentru studentii, colegii nostri si pentru generatiile viitoare o universitate a excelentei, a dezvoltarii si a inovarii.”

 

Proiectul cu titlul „Reabilitare, consolidare, extindere si dotare a infrastructurii educationale destinata Facultatii de Litere si Arte din cadrul ULBS” va asigura realizarea conditiilor pentru o pregatire profesionala de calitate si relevanta pentru nevoile pietei muncii, adaptate nivelului de dezvoltare tehnologica si cerintelor specifice pentru imbunatatirea ofertei de formare universitara pentru toate cele 5 domenii de Specializare Inteligenta, conform Strategiei CDI 2014-2020. Baza materiala a FLA din cadrul ULBS reprezinta o problema importanta legata de asigurarea finantarii ce poate fi imbunatatita prin lucrarile de reabilitare, consolidare, extindere si dotare a spatiilor existente in Sibiu, pentru a fi aduse la standardele de calitate europene. Cladirea este formata din 3 tronsoane cu regimul de inaltime P+2E, construite incepand din perioada anilor 1920, fiind extinsa in 1940 si ultima data 1995. Suprafata construita a imobilului este de 1282 mp si suprafata desfasurata trece de 1670 mp. Momentan, cladirea nu este in exploatare, fiind intr-o stare avansata de degradare. Starea generala precara a constructiei si a facilitatilor de care dispune justifica din plin investitii in consolidare, extindere si modernizare a spatiilor de studiu, precum si pentru dotarea acestora cu noi tehnologii.

 

”Acesta este al doilea proiect contractat pentru mediul universitar, la Sibiu. Universitatea sibiana ”Lucian Blaga”, va derula investitii la Ferma din Ruscior si la acest centru de laboratoare din municipiu. In total, cele doua proiecte au o valoare cumulata de peste 37 milioane lei, care se adauga celorlalte proiecte semnate pentru Universitatile din Regiunea Centru, in total fiind astfel sase contracte pentru modernizarea infrastructurii universitare regionale. Acestea insumeaza aproape 26 milioane euro si de impactul lor se vor bucura peste 3.000 de studenti si cadre didactice, in maximum doi ani. Este foarte importanta aceasta preocupare privind investitiile de dezvoltare a mediului universitar, cu atat mai mult cu cat sunt conexate cu domeniile de specializare inteligenta identificate la nivel regional. Acesta este cel mai bun semn ca si mediul universitar este interesat de cresterea competitivitatii regionale, care se bazeaza pe cresterea calitatii invatamantului la toate nivelurile. Studentii si masteranzii au nevoie de laboratoare moderne si de centre de pregatire cu functiuni multiple. Proiectele de dezvoltare a Universitatilor vor asigura premisele cresterii calitatii si performantei stiintifice iar noi speram ca, pentru urmatoarea perioada de finantare, 2021-2027, sa faciliteze transferul rapid si eficient al cunostintelor catre mediul de afaceri – in cazul acesta fiind vorba de industriile creative si ale spectacolului – dar si o mai eficienta absorbtie a absolventilor pe piata specializata a fortei de munca”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: