Uniunea Consiliilor Județene sprijină ferm Programul „Anghel Saligny”

Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) susține ferm inițiativa președintelui PNL, Ludovic Orban, a prim-ministrului Florin Cîțu și a ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila-Zoltán, privind investițiile în infrastructura locală, dincolo de divergențele politice. Astfel, UNCJR susține Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului pentru aprobarea Programului Național de Investiţii „Anghel Saligny”, programul pe care actualul Guvern îl propune în sprijinul şi pentru dezvoltarea investițiilor în comunitățile locale. Prin participarea în cadrul Comisiei de Dialog Social, care a avut loc astăzi, 13 august 2021, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), UNCJR a contribuit la finalizarea acestui program.

Investițiile în infrastructura locală, drumuri județene și locale, infrastructura de apă și canalizare, stații de epurare a apei, extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale vin în completarea marilor proiecte care se vor face la nivel central.

Indiferent de modalitatea de alocare, UNCJR susține acest program care va finanța investiții în infrastructura locală, în contextul în care nu se întrezărește un orizont apropiat pentru accesarea fondurilor europene pentru perioada bugetului multianual 2021 – 2027.

„În contextul în care Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu este încă aprobat, iar propunerile noastre privind finanțarea investițiilor în infrastructura locală, mai ales a sistemului de gaze și a drumurilor județene, nefăcând obiectul PNRR, Programul «Anghel Saligny» lansat astăzi, este de un real ajutor pentru a dezvolta acele comunități care, altfel, nu ar avea acces la nicio altă sursă de finanțare. Degeaba avem autostrăzi, dacă nu există drumuri județene care să asigure accesul la marile autostrăzi promise, degeaba avem creștere economică și nivel de trai mai bun, dacă ne raportăm doar la câteva centre urbane mari, iar mai mult de jumătate din populația României nu are apă curentă și nici alte condiții minime pentru asigurarea igienei”, a declarat președintele UNCJR și președintele Consiliului Județean (CJ) Brașov, Adrian-Ioan Veștea.

 

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), înființată în 1993, este o organizaţie neguvernamentală, fără scop lucrativ, care reuneşte, pe baza liberului consimţământ, toate consiliile judeţene din România, ca autorităţi ale administraţiei publice locale. UNCJR este constituită conform Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii. UNCJR are, printre altele, scopul de a promova dezvoltarea economico-socială durabilă şi sustenabilă a unităţilor administrativ-teritoriale, creşterea autonomiei locale conform principiilor Cartei Europene a Autonomiei Locale, accelerarea procesului de descentralizare şi dezvoltarea dialogului social şi a parteneriatului cu autorităţile administraţiei publice centrale şi cu celelalte structuri asociative ale organelor administraţiei publice locale existente în România. Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România este membră a Comitetului European al Regiunilor și a Congresului Autorităților Locale şi Regionale al Consiliului Europei.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: