Un student la drept acuză Guvernul de haosul din economie

PNL a demonstrat cât de iresponsabil este în actuala criză sanitară și economică.
Actualul guvern nu urmărește decât organizare alegerilor cu orice preț și preluarea puterii absolute în stat, nu este interesat deloc de sănătatea românilor, de faptul că de la o zi la alta avem un număr record de infectați și sistemul nostru sanitar este în colaps.
Printre preocupările liberalilor s-au numărat punerea în vânzare a activelor companiilor și băncilor de stat, mai precis o nouă privatizare mascată și creșterea datoriei publice la peste 40% din PIB.
De exemplu, Ministerul de Finanțe a mai împrumutat de pe piața internă suma de 1,65 miliarde euro de la bănci, peste sumele luate în tot anul 2019 prin astfel de împrumuturi.
Cât despre OUG 130/2020 referitoare la granturile destinate IMM-urilor s-a dovedit a avea numeroase lacune, probleme semnalizate de mediul de afaceri.
Lipsa eligibilității unor domenii de activitate afectate de criza COVID-19 pentru măsura 1 “microgrant pentru capital de lucru”, a dus la imposibilitatea accesării pentru mulți români a acestor fonduri.
Problemele au continuat și la măsura 2 unde datorită plafonului de 150.000 euro acordat pentru fiecare solicitant în funcție de cifra de afaceri, fondurile alocate s-au epuizat în primele 10 minute, lăsând în aer peste 17.000 companii cu dificultăți.
Soluția ar fi fost plafonarea la suma de 35.000 euro așa cum Germania, Franța sau Spania au făcut-o, pentru ca aceste fonduri să ajungă la un număr cât mai mare de companii afectate.
O altă inepție a fost timpul scurt de doar o zi pentru obținerea certificatului de urgență pentru aplicarea în cadrul acestui program.
Mai precis, Măsura 2 aprobată prin OUG 130/2020 și OUG 174/2020 a fost publicată în consultare publică pe site-ul Ministerului Economiei pe 14 septembrie, în condițiile în care 15 septembrie era ultima zi în care se mai puteau lua aceste certificate de urgență.
Cu alte cuvinte, PNL a pus lacătul pe afacerile locale și a lăsat micii întreprinzători români de izbeliște.

Dragoș Dragomir
Vicepreședinte PRO România Brașov

One thought on “Un student la drept acuză Guvernul de haosul din economie

  • 3 noiembrie 2020 la 22:14
    Permalink

    In aceste zece luni din 2020,Ministerul de Finante a imprumutat in total de pe piata interna si externa ,de la banci si diversi investitori aproximativ 100 de miliarde de Lei ,adica aproximativ 20,6 miliarde de Euro sau cam 10% din PIB-ul Romaniei realizat in 2019,suma echivaland cu totalul imprumuturilor luate de Ministerul de Finante in perioada 1990-2019 !!! Cum ii vom rambursa,numai Dumnezeu stie !!!

    Răspunde

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: