Un nou pas pentru realizarea Spitalului Regional de Urgență (VIDEO)

Astazi s-a semnat acordul de asistență tehnică pentru construcția Spitalului Regional Brașov. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale și județene, ai Ministerului Sănătății, parlamentari de Brașov, europarlamentari, dar și reprezentanți ai societății civile.

Astăzi am semnat un acord de asistență tehnică pentru a sprijini Brașovul, dar și Ministerul Sănătății, în stabilirea detaliilor specifice pentru spitalul regional, luând în considerare toate opțiunile posibile. Odată definite toate aceste aspecte, se va putea demara procedura necesară selecției partenerului privat care va construi spitalul și va administra funcționarea acestuia. Cred că acest parteneriat este o garanție că spitalul va avea un fundament foarte solid, pentru că este foarte important pentru noi să ne asigurăm că vom alege cea mai bună variantă de parteneriat public privat, din care va rezulta o îmbunătățire a asistenței medicale în întreaga regiune. Această variantă, a parteneriatului public-privat, credem că este soluția optimă pentru un proiect de succes în domeniul sănătății publice: un partener privat care va construi și administra clădirea spitalului și servicii medicale susținute de autoritățile publice“, a declarat Susan Goeransson, Director Infrastructură Municipală și de Mediu în cadrul BERD.
Cred ca avem in fata un puternic parteneriat indiferent de culoare politica. Ultimul act foarte important, de fapt anul nașterii scriptic, a fost introducerea acestui spital in Masterplanul de sanatate cu cele 850 de paturi de urgența. Este un lucru foarte important pentru ca Romania este acum pe o sârmă foarte subțire având în vedere reducerea numărului de paturi cu 30%. În aceste condiții, alocarea de catre Ministerul Sănătății în regiunea noastră  a 850 de paturi înseamnă sprijin și recunoașterea necesității. Noi acționăm acum într-o zonă în care România reduce paturile de spitalizare pentru că sunt purtătoare de mari costuri. Sunt absolut convins, că atunci când părțile vor conveni pentru o modalitate de asociere, legile românești vor trebui schimbate din temelii. În acest moment, în lege, avem parteneriatul public-privat, dar asta înseamnă construcție. Însă, pentru administrarea obiectivului din punct de vedere economic și medical noi nu avem încă legi in Romania”, a spus dr. Florin Orțan, senator de Brașov.
 Ce spun autoritățile locale ?
Primarul George Scripcaru a vorbit despre semnarea acordului de asistență cu BERD.
Am semnat astăzi nu numai acordul de asistență cu BERD, ci și contractul cu consultantul care va realiza studiul de prefezabilitate și care este de asemenea partener al BERD. Sunt experți care au mai făcut acest lucru, au experiență în proiecte similare și sunt convins că la capătul celor trei luni de zile vor veni cu date foarte solide. Aceste date vor sta la baza etapelor următoare, care vor fi finanțate în cadrul contractului de asistență cu BERD, în valoare de 2,5 milioane de euro nerambursabili, la care cofinanțarea noastră este de 250.000 de euro, adică 10% din valoare. Studiul de prefezabilitate va stabili principalele linii care vor sta la baza acestui proiect, cu toate detaliile, după care va urma etapa de elaborare a studiului de fezabilitate și a celorlalte documentații, inclusiv prezentarea soluției de finanțare și diligențele pentru găsirea partenerului privat. Echipa BERD va discuta mâine cu doamna ministru al Sănătății, Sorina Pintea, la București, pentru a detalia ceea ce am făcut astăzi la Brașov“, a declarat primarul George Scripcaru, care le-a mulțumit tuturor partenerilor implicați în proiect pentru sprijinul acordat.
Noi am sustinut acest proiect încă de la început, de la transferul terenului.Tot în echipă trebuie lucrat şi în continuare, pentru că sistemul medical nu depinde doar de autorităţile locale, ci şi de Guvern şi Parlament. Sper ca pe următoarea perioadă financiară (2021 – 2027) să cuprindem aceste spitale regionale într-o formulă de finanţare europeană, cofinanţare, suport pentru dotări”, a adaugat Roxana Mânzatu, deputat PSD.
Sunt impresionată de voința politică din județul dumneavoastră, de consensul la care ați ajuns, indiferent de culoarea politică, și de curajul pe care îl aveți să sprijiniți un astfel de proiect. Este un proiect pilot, parteneriatul public-privat este o provocare deloc ușoară și îmi doresc să fie un proiect de succes, să vă mențineți la fel de uniți până la final și să fiți un exemplu pentru celelalte spitale care se vor construi în parteneriat public-privat“, a declarat Cristina Gafton, reprezentantul Ministerului Sănătății, dând asigurări că ministerul Sănătății „va fi alături de acest proiect în fiecare pas“.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: