Un echipament de plasmafereză va ajunge la Brașov. Alte 4 echipamente au mers în alte orașe din țară printre care și Piatra Neamț

Ministerul Sănătății și SC Besmax Pharma Distribution SRL au semnat un protocol de donație pentru donarea a trei echipamente de plasmafereză și 3000 de kituri de colectare de plasmă. Valoarea totală a donației este de aproximativ 103.950 euro fără TVA (63.000 euro echipamentele și 40.950 euro kiturile). Însă, proprietarul companiei a anunțat că va mai dona un echipament în orașul Piatra Neamț.

Astăzi, Consiliul Județean Brașov a anunțat că pacienții brașoveni, grav infectați cu noul coronavirus, vor putea avea acces, în curând, la tratamentul cu plasmă umană hiperimună – un tratament salvator de vieți, utilizat deja, în mod experimental, în mai multe țări din Uniunea Europeană, SUA şi China și care a fost autorizat, recent, și în România.

Acest lucru va fi posibil, începând de săptămâna viitoare.

În acest sens, în data de 13 aprilie 2020 s-a semnat contractul de sponsorizare cu firma BESMAX PHARMA DISTRIBUTION din București, care va pune la dispoziția administrației publice județene, în mod gratuit, un echipament de plasmafereză (colectare de plasma umană), în vederea utilizării experimentale, în scop terapeutic, a plasmei umane hiperimune, recoltată de la pacienții COVID-19 vindecați (convalescenți).

Acest echipament va fi instalat, după Sărbătorile Pascale, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, care deține o unitate autorizată pentru colectarea de sânge și va putea fi utilizat pentru colectarea de plasmă convalescentă de la donatorii, care deja s-au vindecat de COVID-19 și au un nivel crescut de anticorpi, ce pot transferați, astfel, pacienților critici. Totodată, plasma umană, astfel colectată, va putea fi utilizată și pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau a celor cu risc major de infectare (de exemplu, cadre medicale care îngrijesc pacienții infectați cu SARS-COV2), conform protocoalelor de utilizare experimentală a acestei terapii, aprobate prin ordin al Ministrului Sănătății.

Încă 4 orașe mari din țară dispun de aceste echipamente.

Firma BESMAX PHARMA DISTRIBUTION va livra, până cel târziu pe 25 aprilie 2020, un total 18 echipamente de plasmafereză, în locațiile în care acestea au fost solicitate de autoritățile locale sau de Ministerul Sănătății.

Specialiștii din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov vor putea colecta, cu ajutorul acestui echipament, plasma de la donatorii locali convalescenți COVID-19, iar dacă va fi necesar, plasma recoltată va putea fi trimisă la centrele specializate din apropiere pentru:

– testare virală (HIV, Hepatita, Sifilis, etc) și confirmare titru crescut de anticorpi IgG;
– carantinarea plasmei convalescente până la sosirea rezultatelor testării virale;
– procesare (inactivare și transfer cu suteoze sterile în pungi de 200 ml);
– depozitare (congelare la -25 grade Celsius);
– distribuție către spitale;

Produsele astfel procesate și validate din punct de vedere al securității și calității transfuzionale vor fi distribuite către spitalele din regiune, care tratează pacienți critici COVID-19.

”Terapia cu plasma umană hiperimună de la convalescenți este considerată soluția cea mai promițătoare pentru perioada imediat următoare, până la crearea și validarea unui vaccin anti-COVID-19 și a unui tratament medical standard. Principiul de bază e cunoscut de peste un secol și a fost aplicat și în alte cazuri de infecții virale (Ebola, de pildă); cei vindecați de COVID-19 dezvoltă anticorpi în sânge, care pot fi preluați împreună cu plasma lor și transferați în sângele pacienților aflați în stare critică, ajutându-i să lupte împotriva bolii”, se arată într-un comunicat de presă.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: