Un deputat USR acuză o ”jonglerie” în cazul Aeroportului Brașov. Ce i-a dat cu minus parlamentarului

Colegii de alianță ai liberalilor încep să pună întrebări despre Aeroportul Brașov. Într-o postare pe facebook, deputatul Tudor Benga susține că reprezentanții Consiliului Județean au spus ceva în comunicatele de presă, iar realitatea ar fi cu totul alta. Subiectul este turnul de control.

Țineți minte cum acum trei săptămâni președintele Consiliul Județean Brașov, Adrian Ioan Veştea, dojenea toți scepticii și anunța triumfător, citez, “Am primit astăzi decizia ROMATSA cu privire la turn, iar turnul virtual este soluția aleasă!”? Țineți minte cum vă spuneam că aș prefera să văd decizia în integralitate și că eu, personal, nu mai am nici un fel de încredere în comunicare conducerii CJ BV din cauza tuturor jongleriilor? Și cum vă spuneam că trimisesem cu câteva zile înainte o adresă parlamentară la MT și Romatsa ca să lămurim lucrurile?
Ei bine zilele trecute am primit răspunsul oficial de la MT și Romatsa. Și, așa cum mă temeam, avem de-a face cu o nouă jonglerie de comunicare a președintelui CJ. Anume, deși conducerea CJBV ne-a lăsat să credem că Romatsa a luat decizia privind turnul virtual de fapt această decizie aparține consultantului angajat de CJ. Romatsa nu a luat această decizie, ci doar a hotărât, în baza punctajului stabilit de consultantul contractat de CJBV, ca turnul virtual de la Brașov să fie operat de la Arad. Găsiți răspunsul integral în link-ul de mai jos ca să vă puteți trage propriile concluzii.
Unde e problema? Păi permiteți-mi să explic. Problema e că asupra soluției cu turnul remote planează încă niște semne de întrebare. În primul rând legate de disponibilitatea operatorilor aerieni de a opera pe un aeroport fără turn fizic dar nu numai. Dacă decizia ar fi aparținut explicit Romatsa, o parte din aceste dubii s-ar fi risipit, dat fiind că Romatsa are expertiza aviatică incontestabilă. Însă decizia a fost luată de consultantul contractat și plătit de CJ, un SRL despre care e complet neclar dacă are calificarea necesara pentru o decizie atât de importantă. Așa cum bine am văzut de multe ori, cine plătește pune muzica, și tare mi-e teamă că CJ-ului i s-a livrat exact ce comandase, nu ceea ce ar fi fost optim pentru proiect.
Repet: nu mă opun principial soluției cu turnul virtual deși consider că era mai chibzuit să facem unul fizic din capul locului Vreau însă ca această decizie să fie asumată explicit de cineva, nu driblată pe dedesubt. Și as vrea ca ea să fie luată după ce avem confirmarea explicită a operatorilor aerieni că vor decola și ateriza pe Brașov – Ghimbav și dacă turnul este remote. Fiindcă acest model nu este nici pe departe atât de răspândit cum sugerează conducerea CJBV.
Așa că repet apelul meu ca absolut toată comunicarea CJ Brașov cu Romatsa, Eurocontrol și operatorii aerieni să fie făcută publică. Au fost prea multe jonglerii și artificii procedurale în acest proiect ca să mai acceptăm lipsa de transparență din managementul acestui proiect. Aeroportul Brașov este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură ale județului, din păcate este deja mult întârziat față de termenele asumate, și până în ziua de azi nu avem o orizont de timp asumat pentru finalizarea lui. Conducerea CJBV trebuie să înceapă să dea niște răspunsuri clare despre aeroport nu să tot imbrobodeasca publicul după cum îi cere interesul politic și electoral al șefului.
http://cdep.ro/pls/parlam/interpelari2015.detalii…”, a scris pe pagina sa Tudor Benga, deputat USR.

2 comentarii la „Un deputat USR acuză o ”jonglerie” în cazul Aeroportului Brașov. Ce i-a dat cu minus parlamentarului

 • 7 iunie 2021 la 22:49
  Permalink

  Tovarasu BENGA nu a prea a inteles ce au scris aia de la ROMATSA, de fapt nu prea intelege nici ce cauta prin Parlament. Asa cum se scrie in documentul linkuit, ce are sula cu prefectura daca companiile vin sau nu in functie de remote tower sau clasic. Iar solutia de remote se pare ca e legata de cheltuielile lor cu turnurile, ca de aia au ales remote la Arad. Dar deh, ce sa inteleaga omu’ nostru?! In loc sa puna umarul la dezvoltarea judetului, el are ce are de imartit cu “galbenii”…. Vai de mama noastra….

  Răspunde
 • 8 iunie 2021 la 11:19
  Permalink

  Se pare ca ,din pacate ,nici Dumneavoastra n-ati prea inteles ; Domnul Benga spunea doar ca solutia cu turnul virtual nu a fost recomandata de Romatsa ci a fost promovata de consultantul angajat de Consiliul Judetean iar Romatsa nu a facut decat sa selecteze in baza unui punctaj aeroportul care va dirija traficul ,ajungandu-se la aeroportul din Arad ,probabil mai mult din ratiuni de supravietuire a acestuia,avand in vedere ca in prezent aeroportul Arad nu are nici un zbor international ;in schimb ,mi se pare pertinent ceea ce spune in legatura cu acceptarea acestei solutii de toate companiile aeriene,avand in vedere ca este o solutie destul de putin folosita si mai degraba o exceptie !

  Răspunde

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: