Turiștii sunt invitați să cosească la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului

Între 8 și 11 iulie 2021 la Muzeul ASTRA din Sibiu vor fi organizate un festival de muzică și dansuri tradiționale multietnice, un târg multicultural al meșteșugarilor menit să-i plaseze pe o piață a produselor de calitate, autentice și reprezentative, un maraton gastronomic multietnic, în care se prezintă adaptabilitatea hranei la fiecare anotimp și situație din viața comunității. La toate acestea se adaugă seminarul ASTRA Multicultural – Patrimoniu cultural. Valoare. Perspective și un festival de film documentar multietnic.

Joi, 8 iulie turiștii sunt invitați să redescopere tradiția cositului în satul arhaic din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Pentru toți turiștii dornici de muncă  vor fi puse la dispoziție coase.

„Redescoperim tradiția cositului ca odinioară, în satul arhaic din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului! În vechime, cositul ierbii avea o mare importanţă într-o gospodărie. Din timp, bărbații își planificau alături de familie pornitul coasei. Flăcăii se adunau atunci când aveau de cosit și începeau să culce iarba la pământ până să se scuture de rouă. Femeile dar și mezinii familiilor adunate în clacă întorceau fânul cu furca de lemn pentru a-l prinde soarele amiezii. Tehnicile de pregătire a coasei, alegerea lamei și a lemnului din care se face toporâștea, baterea lamei de coasă pe nicovală, trasul la gresie ( sau cute – piatra de ascuțit) dar și poveștile cositului de odinioară sunt momentele pe care le retrăim la muzeu. După toate aceste etape putem spune că suntem gata pentru a trage prima brazdă! Inițiativa face parte din Programul Grădină și peisaj în Muzeul ASTRA!” – s-a scris pe pagina de facebook a Muzeului ASTRA

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: