Tudor Ciuhodaru: ”Vreau ca toți românii să beneficieze gratuit de testare”

Propun ca Programul Național de Testare Extinsă să demareze chiar la alegerile parlamentare.

Avem o bombă atomică împotriva Covid-19: testarea cu teste rapide (rezultat în 15-30 de minute) reduce cu peste jumătate (58%) rata infectărilor (merită făcută!). E dovada clară că lucrurile se pot face diferit, fără a închide economia şi a lăsa milioane de oameni fără locuri de muncă.

Concret:
1. Propun (din nou!)- un Program Național de Testare Extinsă Gratuită- ce poate demara (dacă tot insistă cu alegerile) simultan cu votul de la parlamentare. Eu zic că se poate!
2. Programul de Testare Extinsă (!!! gratuită, inclusiv a celor fără simptome) pe care l-am susținut încă din martie (și) în Parlamentul European a primit sprijin la nivel european. 15-22 de milioane de teste vor fi disponibile pentru depistarea rapidă a cazurilor de coronavirus și scăderea răspândirii virusului.
3. Avem o lună pentru a organiza acest demers de care pot beneficia toți românii ce se vor prezenta la vot. Acest program ce poate scădea masiv numărul de infectări e soluția sănătoasă pentru a scoate România de la ATI (austeritate, tăieri, îmbolnăviri). La alții se poate (Slovacia, China), urmează Luxemburg, Monaco, noi ce mai așteptăm?!

Motivațiile acestui demers sunt clare. Testarea rapidă este un instrument extrem de eficient dacă sunt îndeplinite 3 condiții esențiale:

1. Extinsă – descoperă tocmai acei purtători asimptomatici (ce reprezintă proporția covârșitoare- 80% din cei pozitivi) pe care azi nu-i testează nimeni și care transmit boala mai departe. Slovacia a testat 3,6 milioane (din cei 5,5 milioane) de locuitori-practic toate persoanele cu vârsta de peste 10 ani-în primul weekend din noiembrie.
2. Gratuită – există și finanțare europeană- 100 milioane de euro au fost alocați deja la nivel UE pentru achiziționarea a peste 20 milioane de teste.
3. Repetată- în săptămâni succesive- pentru că tocmai prin această repetare (ca și la PCR de altfel) se reduce probabilitatea unor teste fals negative. La sfârşitul săptămânii trecute, testarea a fost repetată la peste 2 milioane de persoane din zonele cele mai afectate, rata de infectare dovedindu-se mult mai scăzută datorită măsurilor anterioare de carantină. În districtele în care s-au făcut teste în ambele săptămâni, rata de infectare a scăzut de la 1,47% în primul weekend la 0,62% în rândul celor care au fost testaţi în al doilea weekend.

(!!!) Rețineți.
1. Modelul Slovaciei și-a dovedit eficiența: campania de testare a întregii populaţii din Slovacia redus cu peste jumătate rata infectărilor. Au fost testate toate persoanele cu vârsta de peste 10 ani. Proporția persoanelor pozitive a scăzut cu aproximativ 60%. Acum oamenii trebuie să aibă la ei certificate din care să rezulte că au făcut testul şi acesta a ieşit negativ. Cei cu rezultate pozitive au intrat în izolare (voluntară). E dovada clară că lucrurile se pot face diferit, fără a închide economia şi a lăsa milioane de oameni fără locuri de muncă.
2. Toate țările care au avut succes în combaterea pandemiei au aplicat două lucruri simple: testare + izolare
3. Sunt 2 măsuri clare și urgente: identificarea și izolarea fiecărui caz (ancheta epidemiologică și testare extinsă) și creșterea numărului de teste (schimbarea definiției de caz)!

Pe 6 decembrie vor fi organizate 18802 secții de votare. 8.420.741 de români au votat la locale. Oare cum ar fi fost situația azi dacă ar fi fost testați?

Vrem testare la parlamentare. Vă rog să mă susțineți în acest demers.

#reușim împreună

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: