Tudor Ciuhodaru: ”Trebuie schimbate urgent regulile de carantină și testare. Suntem pe un teren minat”

Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă legat de modul în care se efectuează carantina și testările. Doctorul dă exemplul unui pacient asimptomatic care a infectat aproape 200 de persoane.

”Trebuie schimbate urgent regulile de carantină și testare. Suntem pe un teren minat. Cazul de la Târgu Frumos e un exemplu elocvent pentru un potențial dezastru epidemiologic. Aproape 200 de persoane au intrat în contact cu un pacient infectat (asimptomatic!) de o persoană ieșită din carantină (netestată).

Pe scurt:
1. Fiul unui dascăl (asimptomatic!) este eliberat (netestat!) după a ce a stat în carantină la un hotel din zona centrală a Iașului la întoarcerea din străinătate.
2. Fiul transmite infecția tatălui, dascăl în comunitatea lipovenească.
3. Câteva zile mai târziu dascălul și preotul (mai exact în urmă cu 2 săptămâni) au participat la o slujbă de înmormântare în Târgu Frumos (cu mai puțin de 8 persoane, așa cum prevăd ordonanțele militare).
5. Preotul, dascălul și alte 2 persoane sunt internate acum la Spitalul de boli infecțioase.
6. Înainte de a fi confirmat pozitiv preotul (asimptomatic) și dascălul au intrat în contact cu cel puțin 196 de persoane (mers cu molifta în comunitatea lipovenilor ce numără câteva sute de persoane). După ce acesta a trecut pe la casele lor, oamenii și-au reluat activitățile fără să știe de situație. Unii legumicultori au fost în piața din oraș pentru a comercializa marfa pe care o cultivă. În aceste condiții, oamenii au intrat în contact și cu alte persoane.
7. Nici aceștia nu au fost testați! Însă li s-a spus să rămână în locuințe, să-și vadă de treburile lor în grădini, dar să nu iasă din curte. Oamenii trebuie să intre în autoizolare obligatorie pentru a nu risca să-i îmbolnăvească pe alții.

#singuraopțiune sănătoasă e planul B (pe care îl tot propun de 2 luni). Vreau 3 măsuri clare:
1. Protecția celor ce asigură acum funcțiile vitale ale României (personal medical, polițiști, jamdarmi, salubritate, transport, vamăm aeroport, hipermarket/magazine).
2. Testare rapidă în masă (toți cei expuși/suspecți- începând cu personalul medical).
3. !!!Carantină strictă cu reguli clare: un singur lot intră (testat!) simultan în caratină + testare rapidă serologică la 10 zile (pentru clarificare).

#reusimimpreuna #testareextinsa” este mesajul medicului Tudor Ciuhodaru.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: