Tudor Ciuhodaru militează pentru crearea unui fond de redresare european după pandemie

Vreau adoptarea de urgență a unui pachet de măsuri de redresare după pandemie la nivel european. Ceea ce va fi hotărât în următoarele săptămâni va avea un impact major asupra vieții oamenilor pentru deceniile următoare.

Preconizăm și crearea unui nou program european de sănătate autonom.

Concret:
Fondul de redresare va fi o componentă principală a unui pachet global care va oferi un impuls pentru investiții, inclusiv prin atragerea de investiții private, de ordinul a 2 mii de miliarde de euro și va avea o durată proporțională cu impactul profund pe termen lung preconizat al crizei actuale. Un răspuns european comun este esențial, mai ales după ieșirea din această perioadă dificilă.

Am solicitat:
1. Acces la finanțare, inclusiv pentru statele membre care nu fac parte din zona euro. (!!! se preconizează că PIB-ul UE va scădea cu 7,4 %).
2. Ca sumele din pachet să fie acordate prin împrumuturi și, în principal, prin granturi, plăți directe pentru investiții și capitaluri proprii dar și prin obligațiuni de redresare garantate de bugetul UE.
3. Realizarea unei evaluari clare înainte de încheierea strategiei de redresare dar și posibilitatea revizuirii cadrului financiar multianual (CFM) la jumătatea perioadei.
4. Alocarea de sume suplimentare pentru noul fond de redresare (în afara sumelor din următorul CFM) și cu noi surse de finanțare.
5. Introducerea unei liste de potențiali candidați pentru noi resurse proprii: o bază fiscală consolidată comună a societăților, impozitarea serviciilor digitale, o taxă pe tranzacțiile financiare, venituri din schema de comercializare a certificatelor de emisii, o contribuție pentru materiale plastice și un mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon dar și
6. Eliminarea tuturor corecțiilor și a utilizării de amenzi ca surse de venit suplimentar pentru bugetul UE.
7. Fondul de redresare trebuie să fie finanțat prin emiterea de obligațiuni de redresare pe termen lung garantate de bugetul UE (maximizând astfel marja de manevră și făcând obiectul unui plan de rambursare).

Sper ca măcar de acum încolo Parlamentul să fie direct implicat în elaborarea, adoptarea și punerea în aplicare a acestui fond de redresare și să se afle în centrul procesului decizional.

E momentul ca acest sprijin să fie direcționat acolo unde este cea mai mare nevoie și acolo unde va avea cel mai mare impact pentru cetățenii europeni.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: