Tu cum iti alegi ochelarii? Fashion vs Utilitate

Deși rolul ochelarilor de vedere este cel de a ne ajuta să păstrăm unul dintre simțurile cele mai importante pentru supraviețuire, grija noastră cea mai mare atunci când vine vorba de ei este modul în care arătăm purtându-i. Considerăm că alegerea lentilei este de datoria consultantului din magazinul de optica, pe când alegerea unui lucru atât de banal precum rama, ne privește și poate face diferența între cât de bine ne vom simți în pielea noastră în viitorul apropiat. În mod evident, noi nu putem lua decizii asupra tipului de lentilă ce urmează să fie montată pe ramă, dar putem acorda mai multă atenție aspectelor asupra cărora suntem consultați.

Dincolo de forma ramelor care, la urma urmei este o alegere personală și care nu are nici un fel de impact asupra acțiunii de corecție sau de comfortul vederii, decât într-o foarte mică măsură, vom fi consultați asupra materialului din care sunt făcute lentilele, dacă vrem să fie multifocale, heliomate, cu filtru pentru calculator, sferice sau asferice. Adăugarea mai multor astfel de beneficii care ușurează viața purtătorului de ochelari adaugă și la preț, dar, în timp, își dovedesc utilitatea.

În funcție de utilizare, putem alege între lentile monofocale, bifocale, trifocale, progresive, care se împart în două sau mai multe părți pentru a face trecerea mai ușoară pentru ochi atunci când vrem să privim la distanțe diferite. Lentilele bifocale, de exemplu, ajută vederea la distanță în prima jumătate și cea de aproape în jumătatea de jos, pentru a ușura munca la calculator. Alegerea corectă a lentilelor poate reprezenta un stres în minus pentru ochii care vor fi protejați de razele UV cu ajutorul celor fotocromatice, sau pot beneficia de reducerea reflexiilor în cazul alegerii lentilelor pentru ochelari cu tratament anti-reflex.

Dincolo de ora acordată alegerii ramei de pe peretele cu modele cât mai interesante în design, dincolo de a dori să facem un fashion statement și să șocăm pe toată lumea cu noua noastră imagine, ar trebui să acordăm și mai multă atenție detaliilor de care va depinde comfortul nostru vizual. Nu facem o alegere inspirată dacă suntem dispuși să dăm oricât de mult pe rame, dar ne uităm la bani când vine vorba de lentile. Un gest responsabil ar fi exact opusul acestuia. Protejarea ochilor este mai importantă decât modul în care suntem văzuți, asta pentru că, în situațiile în care simțim orice discomfort provocat de ochelari, vom avea tendința să îi dăm jos sau să nu îi mai purtăm o perioadă, iar aceștia nu ne pot corecta dioptriile stând într-un sertar, cu ramele atent alese dar lentile prea grele sau cu care nu putem lucra la calculator.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: