Transport în comun gratuit și noi zone pietonale în centrul istoric din Brașov

Din 6 septembrie, a început la Brașov Forumul Orașelor Verzi, evenimentul dedicat protejării mediului, care își propune să contribuie la obiectivul “Brașov – capitala verde a României” și să transforme municipiul în centrul european al dezbaterilor de mediu.

Acest eveniment își propune să aducă în atenția brașovenilor și măsurile pe care fiecare dintre noi le poate lua pentru a reduce poluarea, fie că vorbim de utilizarea transportului în comun, în defavoarea autoturismului propriu, redarea anumitor zone traficului pietonal sau instalarea unei aplicații care măsoară amprenta de carbon pe care o lăsăm fiecare dintre noi.

Transportul în comun este una dintre alternativele viabile și ecologice în municipiul Brașov, mai ales că mare parte din parcul auto este unul nou, pe foarte multe rute circulând autobuze electrice și troleibuze. Având în vedere că mulți dintre brașoveni utilizează autoturismele proprii având în minte imaginea condițiilor precare din ceea ce însemna transportul în comun acum câțiva ani, Municipalitatea a luat decizia de a le oferi tuturor brașovenilor posibilitatea să utilizeze gratuit transportul în comun din Brașov în perioada desfășurării Forumului Orașelor Verzi. Astfel, între 9 și 12 septembrie, pe toate traseele din interiorul municipiului, inclusiv pe linia 20, Brașov – Poiana Brașov, brașovenii vor circula gratuit.

Zone pietonale în centrul istoric. O altă măsură adoptată pe perioada derulării acestui eveniment este aceea de a reda traficului pietonal mai multe zone din centrul istoric. După închiderea circulației în zona cuprinsă între magazinul Star și Modarom, noi zone vor fi restricționate pentru traficul rutier și vor deveni pietonale.

Astfel, în această perioadă, în intervalul orar 10.00 – 22.00, pe Str. Mureșenilor și str. George Barițiu sensul de coborâre dinspre Maternitate spre Casa Armatei va fi restricționat, iar traficul se va desfășura în sens unic, de urcare către Șchei, pe cele două benzi. Pe Șirul Ludwig van Beethoven, circulația va fi închisă, în același interval orar, pe banda care face legătura dintre Maternitate și sensul giratoriu de la Casa Junilor (Poarta Șchei), iar pe banda dinspre Facultatea de Silvicultură, va fi schimbat sensul de circulație, și se va circula dinspre Maternitate spre Poarta Șchei.

„Ne-am propus să facem din orașul nostru capitala Verde a României, iar pentru asta „Ne-am propus să facem din orașul nostru capitala Verde a României, iar pentru asta trebuie să deschidem orașul către cetățeni și către pietoni. De aceea, cu ocazia Forumului Orașelor Verzi, mai multe zone vor deveni pietonale. În unele zone fi ateliere creative, activități sportive, zone de lectură, iar în altele ne vom putea plimba. Este un proiect-pilot prin care arătăm brașovenilor că oamenii sunt mai importanți decât mașinile, și pentru că ne dorim un oraș verde, am trecut de la etapa de idei la cea de implementare a măsurilor care vor transforma Brașovul în orașul pe care ni-l dorim cu toții“, a explicat primarul Allen Coliban.

Din această săptămână, brașovenii își pot instala aplicația Ecotrackun proiect al Asociației „Creștem România Împreună“. Aceasta este o aplicație pe telefon prin care se evaluează amprenta de carbon folosind conceptul de green gamification.

Astfel, utilizatorii au acces la diverse stimulente în schimbul alegerii unor alternative verzi, în special pentru ceea ce ține de mobilitate. Prin aplicația Ecotrack va fi monitorizată activitatea utilizatorilor (persoane care vor instala în mod gratuit aplicația), activitate din care va fi cuantificată amprenta de carbon generată (CO2). Vor fi urmărite activități privind mobilitatea, și anume mijloacele de transport folosite (mersul pe jos, bicicleta, autobuzul, autoturismul) dar și acțiunile de mediu în care vor fi implicați utilizatorii (acţiuni de plantare sau de ecologizare) sau activități de tipul „telefon neutilizat” (fără date mobile pornite) și, într-o versiune ulterioară, ,,producători locali”. Prin algoritmul aplicației pe mobil se va măsura cantitatea de CO2 salvat, care va fi apoi transformat în puncte de implicare socială, generând topuri de utilizatori ce vor putea fi recompensați inclusiv fizic, ulterior (de exemplu, bilete la evenimente culturale, bilete de autobuz etc).

Forumul Orașelor Verzi este un eveniment structurat pe trei categorii de activități: o Conferință internațională de politici publice de mediu (9-11 septembrie 2021) adresată autorităților locale din toată țara, activități de informare, conștientizare și divertisment pentru publicul brașovean, derulate de ONG-uri în mai multe locuri din oraș, precum și demararea unor măsuri pe termen lung ale municipalității de tranziție spre verde, precum colectarea selectivă a deșeurilor, încurajarea mobilității alternative și îmbunătățirea calității aerului.

Temele principale ale conferinței internaționale vor fi: Mobilitate și transport alternativ, Managementul deșeurilor, Gestionarea spațiilor verzi și reconversia urbană, Calitatea aerului, Oportunități de finanțare nerambursabilă prin Green Deal și alte mecanisme.

Publicul țintă principal al conferinței este format din 200 de reprezentanți ai autorităților locale și naționale din România (primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni, funcționari publici din compartimente de mediu și fonduri europene), care doresc să învețe cum să abordeze tema sustenabilității în comunitățile lor, de la specialiști români și străini care le vor oferi exemple de bune practici testate deja în alte orașe din România sau din alte țări ale Europei.

Partenerii instituționali ai municipalității în organizarea Conferinței Internaționale de Politici Publice sunt Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Asociația Municipiilor din România și Consiliul Județean Brașov. Conferința beneficiază de Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Detalii despre programul Forumului Orașelor Verzi găsiți pe www.fovbv.ro.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: