Tradiții Brașovechene în România Centenarului-Serbările Cetății

Obiceiurile vechii comunități românești din Brașovechi sunt îndeobște puțin cunoscute, deși românii din zona de nord a Brașovului au avut tradiții asemănătoare cu ale românilor din Șcheii Brașovului. Proiectul Tradiții Brașovechene în România Centenarului, proiect inițiat de Societatea Junilor Brasovecheni și finanțat din bugetul Municipiului Brașov, are scopul de a promova și de a pune în valoare patrimoniul cultural imaterial brașovean, în contextul aniversării centenarului României Mari.

Aceste obiceiuri sunt perpetuate până în zilele noastre de către Societatea Junilor Brașovecheni, care dorește ca în anul Centenarului să lărgească audiența, să caute publicuri noi, promovând tradițiile și portul popular din Brașovechi în cadrul unor evenimente culturale tradiționale (jocurile, maialurile), care se vor desfășura în spații pline de semnificații istorice ca Dealul Straja și Cetățuia sau Crucea de la Foișorul Roșu. Publicul țintă sunt localnicii, turiștii, amatorii de tradiții și de activități interactive în aer liber.

Activitățile propuse in acest proiect sunt organizarea evenimentului Serbările Cetății, a unui joc strămoșesc, a unui maial precum și editarea broșurii “Tradiții Brasovechene. Junii Brasovecheni la Centenarul României Mari” (lansarea în octombrie 2018). Prin acestea, dorim să aducem în fața publicului o parte din patrimoniul imaterial și mobil al vechii comunități românești din Brașovechi.

Proiectul se numeste Traditii Brasovechene in Romania Centenaului Perioada de desfasurare a proiectului este 8 iunie-15 Octombrie 2018. Evenimentul Serbarile Cetatii are rolul a aduce patrimoniului construit si imaterial brasovean in atentia publicului brasovean si a turistilor. Serbarile cetatii sunt dedicate in mare masura si celebrarii centenarului. Valoarea finantarii este de 79360 lei.

Programul proiectului Vineri, 8 IUNIE 2018/ 18.00-20.00

Spectacol SEARA ȘLAGĂRELOR ROMÂNEȘTI

Eveniment dedicat copiilor talentați; participă copii invitați din toată România Prezentator eveniment: Marius Stroe Invitați: Carmen Rădulescu și Ciro De Luca

SOCIETATEA JUNILOR BRAȘOVECHENI

Sâmbătă, 9 IUNIE 2018/ 12.30-20.00 12.30-13.30

PARADA JUNILOR BRAȘOVECHENI ȘI A PORTULUI POPULAR ROMÂNESC (traseu:Piața Sfatului-Dealul Straja) Acompaniază Fanfara Țara Bârsei 13.30 Deschiderea evenimentului la Cetate cu Hora Junilor SPECTACOL FOLCLORIC DEDICAT CENTENARULUI ROMÂNIEI MARI 13.35 Concert de muzică populară Formația PROLIS (Făgăraș) 15.30 Ansamblul Folcloric Studențesc ”Junii Brașovului” 16.00 Ansamblul ZESTREA BRANULUI 17.00 Ansamblul folcloric Transilvănean 18.00 Recital muzica populară: Cătălin Doinaș și Adina Roșca 19.00 Recital muzica populară: ELENA MERIȘOREANU

***Ateliere pentru copii și adulți, pe toată durata evenimentului: echitație și aruncatul buzduganului, inițiere în Hora JUNILOR DUMINICĂ, 10 IUNIE/13.00-20.00 13.00 MAIALUL JUNILOR BRAȘOVECHENI – HORA JUNILOR – Spectacol folcloric dedicat tradițiilor din Țara Bârsei și Brașov 13.15 Concert de muzică populară: Formația ATOMIC 15.00 Ansamblul Folcloric POARTA DORULUI 16.00 Ansamblul Folcloric MUGURAȘII PIETREI CRAIULUI 17.00 Ansamblul folcloric CUNUNA BODULUI 18.00 Ansamblul folcloric MĂGURA CODLEA 19.00 Recital muzica populară: IONUȚ LANGA

***Ateliere pentru copii și adulți, pe toată durata evenimentului: echitație și aruncatul buzduganului, inițiere în Hora JUNILOR Evenimentul face parte din Proiectul Tradiții Brașovechene în România Centenarului. Proiect este inițiat de Societatea Junilor Brasovecheni și finanțat din bugetul Municipiului Brașov și are scopul de a promova și de a pune în valoare patrimoniul cultural imaterial brașovean, în contextul aniversării centenarului României Mari.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: