Tot ce trebuie să știți despre Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Brașov

Cea mai mare investiție din cadrul SMID este un Centru de Management Integrat al Deșeurilor, adică un centru de reciclare mai complex, care este obligatoriu să fie amplasat pe o rază de 30 km în jurul municipiului Brașov. CMID este o fabrică unde se sortează, tratează, prelucrează deșeurile în vederea reciclării și valorificării. Aici deșeurile reciclabile vor fi sortate pe mult mai multe categorii astfel încât să poată fi valorificate, ce se poate composta va fi compostat, iar deșeurile care pot fi valorificate prin ardere  vor fi transportate la fabricile de ciment unde vor fi folosite ca și combustibil. Doar deșeurile care nu pot fi valorificate în nici un fel vor fi transportate la depozitul de deșeuri de la Săcele. Ținta este ca doar 10% din deșeuri să ajungă la depozitare, restul să fie reciclat sau valorificat.

Agenția de Dezvoltare Intercomunitară ISOMEDIU își propune îmbunătățirea calității vieții cetățenilor prin gestionarea durabilă a deșeurilor din județul Brașov. Prevenirea generării deșeurilor, reciclarea și reutilizarea, îmbunătățirea eliminării finale a deșeurilor reprezintă principiile de bază ale activității ISOMEDIU.

 

CMID va crea 80-100 locuri de muncă

CMID este o investiție industrială ca oricare alta, care va crea 80-100 de locuri de muncă și va aduce venituri semnificative la bugetul local sub formă de taxe și impozite. Aici vor fi amplasate stații de sortare pentru deșeurile colectate separat, stații de tratare-mecano-biologică și digestive anaerobă pentru deșeurile colectate în amestec sau stații de compostare pentru deșeurile compostabile. Toate procesele se vor desfășura în hale închise, echipate cu sisteme de ventilație cu filtrarea aerului evacuat, inclusiv compostarea se va face în tunele de compostare. În afară de aceste facilități de tratare, la CMID, va fi și o stație de epurare cu osmoză inversă pentru tratarea apei rezultate.

Un alt tip de unitate este stația de transfer de la Rupea, unde deșeurile colectate din zona Rupea vor fi compactate și transferate în containere de capacitate mare pentru a putea fi transportate cu mașini transcontainer la CMID pentru mai mult eficiență și pentru a putea scădea costurile legate de serviciile de salubrizare. Și zona Făgăraș a fost prevăzută cu o stație de sortare și tratare, astfel încât să nu fie necesar transportul întregii cantități de deșeuri colectată din Țara Făgărașului până la CMID.

Cele mai mici unități proiectate în cadrul Sistemului de management Integrat al Deșeurilor sunt Centrele de aport voluntare, care sunt niște centre locale unde populația își va putea duce deșeurile voluminoase ( mobile, saltele, electrocasnice etc.) care, altfel, de multe ori ajung lângă pubele sau, mai rău, pe câmp.

 

Ce NU va fi CMID

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Brașov NU va fi un depozit de deșeuri sau o groapă de gunoi.. Deseurile aduse cu autogunoierele vor fi descărcate direct în hală pentu a fi introduse pe fluxul tehnologic, iar deșeurile finale, care nu se vor putea recicla sau valorifica, se vor transporta la depozitul de deșeuri existent de la Săcele.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: