Târgul imobiliar din Brașov: dezvoltatorii vor să construiască blocul pe spatele tău, apoi îți vând un apartament la un preț piperat

Dezvoltatorii imobiliari din Brașov s-au înghesuit la târgul imobiliar care a avut loc în perioada 3-6 octombrie la Business Park. Toate bune și frumoase, doar că târgul a fost de fapt ”târgul viitorului”, pentru că apartamentele puse la bătaie sunt disponibile peste un an, doi. Cu greu se găsea o locuință unde să te muți imediat. De fapt, care e șmecheria, dezvoltatorii vin la târg să găsească clienți care să le dea bani ca ei să poată ridica blocurile.

Nimeni nu a construit 4-5 blocuri pe banii lui, iar apoi să le vândă. Mai întâi se ia avans de la cumpăratori și cu acești bani se ridică clădirea. Partea proastă este că în aceste cazuri există și riscuri. De exemplu, firma poate intra în faliment, iar cumpărătorii pot rămâne cu ochii în soare, așa cum s-a întâmplat în multe cazuri. De asemenea, o criză financiară ar da din nou peste cap toată piața imobiliară. Mulți analiști susțin că o astfel de criză se apropie.

Plus că, potrivit experților, sunt blocuri vechi din anii 80-90 construite mult mai bine, fiind mai rezistente decât cele construite acum. Nici meseriașii nu mai sunt cum erau în trecut. Acum, există și criza forței de muncă care poate întârzia mult construcția unui imobil.

Astfel, la o simplă analiză de risc, un cumpărător riscă mai puțin prin achiziționarea unei locuințe deja construită, mai ales daca are mai puțin de 40 de ani vechime.

Zona unde se construiește reprezintă din nou o problemă pentru cumpărători. Blocurile vechi sunt în oraș, cele noi la margine, pe câmpuri care, între timp, au devenit cartiere rezidențiale. Ca să ajungi în centrul orașului, la școlile bune, primărie sau alte instituții, brașovenii care locuiesc în cartierele nou înființate au de pierdut timp în trafic.

La acest asepect a pus serios umărul administrația locală care a oferit autorizații de construcție pe bandă rulantă, fără să ia în calcul că în aceste zone trebuie să existe creșe, grădinițe, școli. În aceste condiții, miile de locatari din zonă trebuie să ia mijloacele de transport în comun sau autoturismele proprii pentru a se deplasa la aceste instituții. Timpul pierdut de exemplu dinspre Tractorul spre Centru este destul de mare.

Un alt minus la imobilele noi o reprezinta lipsa locurilor de joacă sau a spațiilor verzi. Și aici de vină sunt tot instituțiile abilitate care nu au verificat dacă se respectă legislația în vigoare. S-a construit, sunt multe betoane, dar lipsesc copacii, zona verde, locurile de joacă pentru copii. Să îți cumperi un apartament fără să ai puțin spațiu verde în jur este iar o problemă importantă.

Să nu uităm nici de țepele privind apartamentele cu vedere… Practic, dezvoltatorul achiziționează un teren, apoi începe să construiască primul bloc. De regulă, nu prea se spune că alături vor mai răsări alte 2-3 sau 4 blocuri. Astfel că, după ce ai cumpărat locuința, te gândești că ai o vedere frumoasă din balcon, dar, supriză, peste câteva luni, din balcon o să vezi un alt bloc, alți vecini. S-a dus practic priveliștea. Așa că, atenție mare la ce cumpărați, cui dați banii, nu de alta, dar mulți vă împrumutați la bănci și ar fi păcat să plătiți toată viața pentru un apartament care nu este în regulă sau, cum e cazul acum, care inca nu există.

Prețurile la apartamentele noi din Brașov au crescut foarte mult. Un apartament cu 2 camere se vinde ca în stațiunile din Spania situate la malul mării. Astfel, prețurile încep de la 70.000 și pot trece de 100.000 de mii, în funcție de zonă, dotări.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: