Tăiați din pensiile și salariile nesimțite de mii de euro lunar și oferiți românilor un salariu minim pe economie decent!

Noul Guvern instalat la Palatul Victoria a decis creșterea salariului minim pe economie cu doar 41 de lei. O adevărată bataie de joc la adresa românilor, mai ales că cei mai mulți câștigă lunar salarii de mizerie cu care abia reușesc să își cumpere mâncare.

Potrivit statisticilor, în România sunt în jur de 5,5 milioane de salariați. Dintre aceștia, 1,4 milioane încasează salariul minim pe economie, adică aproximativ 26%. De asemenea, peste 36% dintre români încasează lunar puțin peste salariul minim, mai exact, sume cuprinse între 1500 și 2630 lei net lunar. Mai sunt și cei care lucrează în construcții, un procent de aproximativ 6%, care au salarii de 1774 lei. 16,2% dintre angajați încasează sume cuprinse între 2623 și 5850 lei net.  În jur de 186.000 de români sunt mai norocoși, încasează peste 5800 de lei.

Între 5580 și 17.550 lei câștigă un procent de 3,39% dintre angajați. Există și categoria de oameni de-a dreptul norocoși, bineînțeles, cei mai mulți sunt bugetari, de lux s-ar putea spune. 7000 dintre ei încasează salarii cuprinse între 17.000 și 117.000 lei net pe lună, sume de-a dreptul fabuloase pentru o țară ca România.

Români ”speciali”

La o simplă privire pe nivelul de salarizare din România se văd clar discrepanțele majore dintre salarii. Unii abia își duc zilele, alții trăiesc pe picior mare. De vină sunt toți politicienii care s-au perindat până acum pe la guvernare pentru că niciodată nu au gândit o formulă prin care toți românii cu salarii minime pe economie să se descurce și să aibă o viață decentă. Nimeni nu s-a gândit să ofere salarii mari la stat pe bază de performanță, nimeni nu a desființat agențiile și instituțiile de stat care nu produc, doar consumă. Sunt sute, poate chiar mii de cazuri. În loc să se gândească să aducă salariile la același nivel, cu diferențe mici între ele, în funcție de vechime, performanță, contributivitate, etc, politicienii au tot creat de-a lungul anilor ”categorii speciale”, unii români fiind mai cu moț decât alții, chiar dacă normal trebuie să existe un echilibru, iar angajații trebuie să aibă aceleași drepturi. Astfel, unele categorii încasează ”pensii de serviciu” sau ”pensii speciale” .

Pensionari la 45 de ani

Sumele încasate sunt de multe ori mai mari decât salariile avute, o anomalie pentru care plătesc toți românii de bună credință. La fel, sunt persoane care s-au pensionat de la stat, iar apoi, au fost angajate…tot la stat, pe salarii colosale. O altă tâmpenie a guvernanților este vârsta de pensionare. Dacă în străinătate, polițiștii, militarii sau magistrații ies la pensie la aceeași vârstă ca orice angajat, în România, sunt polițiști și magistrați care ies la pensie la 45-50 de ani. Apoi, mulți dintre aceștia se duc și mai lucrează pe alte salarii. Dacă sunt apți de muncă, atunci de ce ies la pensie? Aici nu sunt de vină ”pensionarii”, ci statul, prin parlamentari, cei care au creat aceste pârghii legislative prin care oamenii ies la pensie la o vârstă când alții sunt la jumătatea carierei. Având în vedere speranța de viață din țara noastră, un magistrat sau un militar poate încasa pensie și până la 30 de ani, adică mai mult decât a lucrat… Un angajat oarecare iese la pensie la 65 de ani și, dacă mai prinde 5-10 ani de pensie, se poate numi norocos…Acest lucru nu au înțeles politicienii români. Nu se poate ca unii să se bucure de pensie, mai ales unele categorii sociale care au avut și salarii pe măsură, iar alții nu.

 

redactor sef

Cristi FLOREA

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: