Szenner Zoltan: ”Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” este prima din ţară la capitolul digitalizare”

Szenner Zoltan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, spune despre Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” că este prima din ţară la capitolul digitalizare. Încă din anul 2008 a fost achiziţionat un scanner ultraperformant cu ajutorul căruia pot fi scanate şi manuscrisele, astfel încât acestea să poată fi consultate de publicul larg.

”Am fost astazi la Biblioteca Judeteana.
Am fost acolo pentru a vedea cum isi desfasoara activitatea si cu ce greutati se confrunta, pentru a înțelege acest tip de activitate si din perspectiva decidentului în administrație nu doar din cea a cititorului. M-am dus in interes de serviciu dar am ramas de placere, plăcerea de a descoperi o lume magică, în care oameni pasionați și implicați au imbinat, pentru toti brașovenii, trecutul cu prezentul si viitorul.
De mic copil mi-a placut sa citesc si citesc mult, dar recunosc ca nu am frecventat bibliotecile si in necunostinta de cauza, am crezut ca bibliotecile “nu mai sunt pe val” ca tinerii de astazi nu mai merg la biblioteca. Dupa experienta de ieri, nu mi-e rusine sa recunosc ca am gresit.
Inca o data se dovedeste ca “omul sfinteste locul”. Am gasit acolo un director si o echipa de oameni pasionati care iubesc nu numai cartea ci si oamenii. Pasiunea si asumarea responsabilă a profesiei pe care au ales-o au poziționat Biblioteca Judeteana pe un loc fruntas in randul bibliotecilor din tara.
La Biblioteca Judeteana noul se imbina cu vechiul intr-un mod placut. Pe coridor, din respect fata de trecut, sunt pastrate vechile cartoteci, dar alaturi de acestea vedem imprimante 3D, roboti cu rol educativ si noi tehnologii specifice biblioteconomiei.
Acești oameni au gandit intotdeauna vizionar, au accesat de-a lungul anilor multe finantari din fonduri europene, au investit timp, bani si multa pasiune, reusind astfel, nu numai sa sporească numărul de cititori ci și sa îsi desfasoare activitatea in conditii de pandemie.
Am crezut ca o sa constat o scadere extrem de mare a interesului pentru carti in aceste ultime luni de distantare socială dar spre mirarea mea, cu ajutorul implementarii unor masuri de siguranta Biblioteca Judeteana Brasov a reusit sa isi deserveasca cititorii si in aceste conditii dificile.
In vechea si frumoasa clădire de la Livada Poștei, lumea magică a Galaxiei Gutenberg este întregită de “magia” tehnologiilor noi din domeniu.
O masura mai veche, dar care acum a ajutat foarte mult a fost ca majoritatea cartilor ( peste 700.000!!) sunt introduse intr-un sistem informatic, deci va puteti alege cartile dorite on-line. Toate cartile sunt prevazute cu cod de bare si cod RFID astfel ca atunci cand o ridicati sau o returnati aveti la intrare un dispozitiv de scanare, ca la supermarket, peste care treceti cartea, va introduceti permisul si cartea automat va este trecuta sau scazuta din cont. Simplu, rapid si fara sa intrati in contact cu angajatii Tot datorita acestor coduri inventarele merg foarte repede si evidenta este extrem de precisa.
La returnare fiecare carte este trecuta printr-un aparat de sterilizat cu ultraviolet, care, cu ajutorul unui jet de aer, sterilizeaza si foile, nu numai copertile.
De asemenea Biblioteca Judeteana este prima la capitolul digitalizare. Inca din anul 2008 a fost achizitionat un scanner ultraperformant cu ajutorul caruia pot fi scanate si manuscrisele astfel incat acestea sa poata fi consultate de publicul larg.
Singurele care care au avut de suferit in urma pandemiei, sunt salile de lectura, care acum stau goale si mai lipsesc activitatile educative sau recreative cu copiii, organizate in cadrul Jucariotecii: ateliere de robotica, activitati unde erau pezentate diverse jocuri traditionale sau activitati sportive unde se combinau miscarea cu lectura, care inainte de pandemie erau organizate in mod regulat.
Vă puteți întreba de ce această postare? De ce Biblioteca? Unii mai cinici ar putea spune ca sunt probleme mult mai grave pe care trebuie sa le rezolvăm în județ. Asa este! Si le vom rezolva impreuna. Acum însă, am simțit (cu toată firea mea pragmatică si “rece”- iubitoare de cifre) ca Biblioteca, cartea, educația, cultura au nevoie de susținere în Brașov. Nu numai de susținerea mea ci și de a voastră, a celor ce cititi aceste randuri, a celor ce inca isi amintesc cu nostalgie drumurile la Biblioteca pentru a împrumuta o carte, a celor fascinați de această lume magică a cartilor”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Brașov.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: