Sute de case izolate din Brașov vor putea fi racordate la curent electric cu bani de la Guvern(VIDEO)

Deputatul Roxana Mânzatu a vorbit într-o conferintă de presă despre electrificarea gospodăriilor izolate.

Este o temă pe care am discutat cel puțin în ultimul an și jumătate cu unii dintre primarii din județul Brașov.  Este vorba de electrificarea gospodăriilor izolate, discuțiile au pornit în special de la localitatea Holbav, unde așa cum știți, deși extinderea rețelei electrice s-a realizat masiv, inclusiv în în partea de sud, unde avem gospodării risipite, totuși au rămas case care sunt prea departe de rețea și nu au curent electric. Avem o discuție de de ceva timp care ar fi soluțiile pentru astfel de cazuri. Iată că Guvernul României prin Administrația Fondului pentru Mediu lansează, pe 10 aprilie, prima sesiune de finanțare privind electrificarea gospodăriilor izolate, prin montarea de panouri fotovoltaice, sisteme complexe fotovoltaice, nu doar panoul, toate dotările sunt eligibile. Cum este gândit acest program de finanțare, pe care Guvernul l-a bugetat, pentru această primă sesiune cu 230 de milioane RON pentru întreaga țară? Este, cumva, lucrat deja, în sensul în care prin prefecturi și consilii județene s-a făcut un recensământ al gospodăriilor izolate la o distanță mai mare de 2 km de rețeaua electrică. În felul acesta s-au identificat deja comunitățile, unității administrativ teritoriale eligibile. Această listă, pentru fiecare județ, este publicată pe site-ul AFM. În județul Brașov, pentru această prima sesiune sunt eligibile 9 localități brașov aceste nouă localități în total ele vor putea electrificat 297 de gospodării, aproape 300 de gospodării.

 

Săcele, cu 29 de gospodării, va putea accesa 725000 lei

Bran, cu 4 gospodării va accesa 100.000 lei

Hărman, cu 100 de gospodării, va accesa 2,5 milioane lei

Holbav, cu 47 de gospodării va putea accesa 1.175.000 lei

Satul Berivoi din comuna Recea cu 8 gospodării va accesa 200.000 lei

Șercaia, cu 6 gospodării va accesa 150.000 RON

Tărlungeni intră cu două sate, pentru satul Tărlungeni 50 de gospodării 1.250.000 lei și pentru satul Zizin tot 50 de gospodării vor fi electrificate, tot 1.250.000 lei

Ucea de jos, o singură gospodărie 25.000 RON.

 

Cum s-au calculat acestei sume, gospodăriile izolate evident că au fost date de către primării către prefectură către Consiliul Județean și apoi au ajuns la administrația fondului de mediu, care a înmulțit numărul de gospodării cu suma de 25.000 lei, suma care este valoarea maximă eligibilă pe care o poate primi o primărie per gospodărie pentru a folosi acești bani în achiziția de panouri și tot sistemul care se asigură curent electric în respectiva casă. Este o primă sesiune așa cum spuneam, Județul Brașov este printre cele cu un număr mare de gospodării pe localități adică având și o zonă montană. Poate o să vedeți lista pe alte județe, avem situații de extrem de multe localități eligibile cu una, două, trei gospodării, doar la noi, așa cum vedeți, avem mai puține localități doar nouă, dar un număr substanțial de gospodării care au nevoie de această soluție alternativă energie verde. Finanțarea este sută la sută, Administrația Fondului de Mediu asigură întregul cost. Sesiunea, așa cum spuneam, începe în 10 aprilie și se termină 10 iulie. Primăriile vor depune un dosar care va include mai multe documente, o hotărâre de consiliul local foarte important pentru primarii din localitățile menționate, acordul fiecărui proprietar sau fiecărui deținător de gospodărie va fi parte din acest dosar, certificate care atestă lipsa datoriilor primăriilor. Cam așa este gândit dosarul, primăriile accesează sumele pentru gospodăriile pentru care vor achiziționa panourile,  așa că ele trebuie să vină să dovedească că nu au datorii la bugetul de stat de la care cer fonduri”, a spus Roxana Mînzatu, deputat PSD.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: