Suspiciuni de evaziune fiscală și moarte suspectă la un cămin de bătrâni din Brașov. De ce autoritățile nu iau măsuri?

Autoritatile locale se joaca cu viata batranilor internați în pensiunile transformate peste noapte in camine de batrani. Este si cazul unui camin din Moieciu, unde, la inceputul anului 2018, politistii au efectuat perchezitii si au ridicat mai multe documente, firma respectiva fiind suspecta de evaziune fiscala.“In cazul perchezitiei din Moieciu de Jos au fost ridicate toate documentele referitoare la serviciile prestate precum si toate contractele incheiate cu beneficiarii si urmeaza a fi verificate”, au spus la acea vreme reprezentantii IPJ Brasov.

Partea proasta este ca in acel camin a murit o persoana, iar nimeni nu a luat nicio masura, desi, cladirea trebuia sa fie inchisa. Chiar daca nimeni nu spune nimic despre acest caz, se pare ca persoana s-ar fi aruncat de la etaj satula de ”tratamentul” primit de la persoane neautorizate. Culmea este ca firma respectiva a primit si amenzi de la institutiile statului, a fost ”calcata” si de politisti, dar tot degeaba, legea este facuta doar pentru unii, nu pentru toata lumea.

De altfel, aproape jumatate dintre caminele de batrani functioneaza ilegal sustin surse chiar din cadrul institutiilor abilitate pentru autorizare. Multe dintre cladiri au primit avize ISU sau DSP pentru unitati de cazare, nicidecum pentru camine de batrani. Dupa tragedia ”Colectiv”, autorizarea ISU este mai greu de obtinut din cauza faptului ca trebuie respectate mai multe conditii. Cum multi dintre ”afaceristii” care scot bani frumosi pe spatele batranilor nu vor sa investeasca pentru ca ar trebui sa modifice mult la cladiri, functioneaza ilegal fara un dosar complet. Unii obtin doar o parte din autorizatii, iar altii deloc. De asemenea, aceste camine nu au personal specializat pentru ingrijirea batranilor. Numai ca, acestea continua sa functioneze asa pentru ca nimeni nu face verificari si nu ii inchide. Se pare totusi ca in aceste afaceri ilegale sunt implicati oameni influenti din judet, acesta fiind si motivul pentru care anchetele se deruleaza in ritm de melc. Cel putin asa reiese din ultimele verificari facute in urma cu luni bune.

Locuintele batranilor, tinta proprietarilor de camine

Pe langa faptul ca in aceste camine nu exista personal calificat, iar cladirile nu au autorizatiile necesare, mai exista o problema. Multi dintre cei care au apelat la aceste camine de batrani pentru a-si interna rudele batrane si bolnave s-au trezit ca nu mai pot lua legatura cu ei. Se pare ca totul face parte dintr-un plan bine pus la punct, prin care batranul este la un moment dat ”ajutat” sa doneze locuintele detinute proprietarului de camin. Pentru acest lucru, mai intai este nevoie sa se scape de rude. Astfel, sub pretextul ca acestia nu vor sa ii mai viziteze, proprietarii caminelor intra pe sub pielea batranilor si, profitand de varsta inaintata, ii determina sa le lase lor toata averea, chipurile ca vor primit tot ce le trebuie cat vor fi internati. La fel s-a intamplat si cu un brasovean stabilit in strainatate care a aflat cu stupoare ca cineva a intrat in locuinta bunicii lui. Insa, din pacate, nu este singurul caz.

Intrebarea este ce fac autoritatile locale pentru a impiedica astfel de ilegalitati? Oricum, multi dintre brasovenii care au intampinat probleme de acest gen au trimis deja sesizari la Bucuresti, la toate institutiile statului, mai ales ca sunt implicate in afacerile ilegale politicieni, notari celebri. Ramane de vazut ce se va intampla pana la urma cu aceste combinatii pe spatele unor batrani sarmani.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: