Studenții Universității Transilvania din Brașov solicită trecerea activităților didactice într-un sistem hibrid sau online

Studenții Universității Transilvania din Brașov au lansat o petiție în mediul online , după ce prof. univ. dr. Ioan Vasile Abrudan, a transmis că Universitatea a decis să-și continue activitatea didactică în format fizic.

Studenții solicită conducerii instituției trecerea în sistemul online a tuturor activităților didactice sau cel puțin în sistem hibrid ( cursuri online și activități practice cu prezență fizică). Petiția a strâns până acum peste 1500 de semnături.

Reamintim că, Universitatea Transilvania din Brașov oferă o bursă de 250 de lei studenților care s-au vaccinat sau care se vaccinează în luna octombrie.

 

„Noi, studenții Universității Transilvania Brașov, cerem trecerea activităților didactice într-un sistem hibrid sau online din motive de protecție a sănătății atât a indivizilor și a comunității universitare, cât și a familiilor studenților și ale cadrelor didactice și auxiliare.

În momentul de față, orașul Brașov are o incidență de 12,50 infectări la mia de locuitori, incidență care de săptămâni întregi este în creștere, neindicând semne de stagnare sau descreștere. În cazul altor localități din țară, la o asemenea incidență, universitățile locale au trecut fie la ore în sistemul hibrid, cursurile desfășurându-se online, iar seminarele și laboratoarele fizic, fie în regim full online. Universitatea Transilvania, la ora actuală, este singura din țară unde studenților li se impune regimul fizic pentru toate activitățile didactice în asemenea condiții. Lăsând la o parte incidența crescută a orașului Brașov, România se confruntă în mod curent cu al patrulea val pandemic care se arată a fi cel mai copleșitor pentru sistemul sanitar, și totodată cel mai letal, țara noastră înregistrând decese în număr record. Consider, astfel, că este de datoria noastră ca instituție publică și științifică să facem tot posibilul să oprim răspândirea acestui virus prin orice mijloace, chiar dacă acestea nu sunt de cele mai multe ori tocmai plăcute. Așadar, considerăm că limitarea interacțiunilor fizice dintre studenți ar putea ajuta pe termen lung la combaterea acestei situații alarmante. 

De asemenea, dorim trecerea într-un astfel de sistem și din motive personale. Un procentaj foarte mare de studenți sunt nevaccinați, ceea ce înseamnă că aceștia sunt mai predispuși infectării și dezvoltării de simptome grave. Totodată, ei pot transmite boala mai departe, în interacțiunea cu familiile acestora, cu prietenii și cu alte persoane. Este în interesul nostru să ne purtăm de grijă atât nouă înșine, cât și familiilor și persoanelor apropiate. În momentul de față, universitatea nu ne poate asigura protecția necesară: sălile de curs sunt mici, iar cât timp la curs sunt prezente două grupe din aceeași specializare, plus alte două sau trei grupe de la alte specializări conexe, este imposibilă respectarea distanțării sociale sau prevenirea infectării, chiar și cu purtarea măștii. De asemenea, sălile de curs nu sunt mereu deschise, studenții fiind forțați să aștepte pe culoarele înguste intrarea la ore, situație în care se pot strânge chiar sute de persoane pe un coridor care nu oferă posibilitatea distanțării. Mai mult decât atât, având în vedere că reglementările nu impun rigurozitatea cuvenită, mulți dintre studenți aleg să nu poarte masca de protecție. Sălile de curs sunt rar sau deloc dezinfectate, acestea fiind doar aerisite timp de cinci-zece minute după retragerea studenților. În cazul sălilor care prezintă echipamente pe care studenții le utilizează în timpul activităților didactice, situația devine și mai absurdă; deplasarea studenților între corpurile universității constituie un alt pericol demn de luat în considerare: este bine-cunoscut faptul că studenții Universității Transilvania Brașov sunt forțați, prin planificarea activităților de învățământ, să facă naveta cu autobuzul sau pe jos între diferite corpuri în aceeași zi pentru a putea participa la activitățile didactice. În situația pandemică actuală, această deplasare este periculoasă și dezvăluie o nepăsare din partea conducerii universității în ceea ce privește sănătatea și protecția studenților.

Situația căminelor este și ea una complet deplorabilă. Accesul în cămine este nesupravegheat, având acces în incinta clădirilor persoane care, în mod normal, nu ar fi autorizate în acest sens. Ele nu sunt verificate de personalul responsabil cu securitatea, iar acest lucru reprezintă un afront grav asupra protecției studenților. În băile căminelor nu se găsesc săpunuri și substanțe cu rol de dezinfectare a mâinilor, astfel neputându-se realiza igiena impusă de către această pandemie.

Prin urmare, această petiție se adresează conducerii și Rectoratului, solicitând trecerea activităților didactice într-un sistem hibrid sau online, în scopul imperativ al ocrotirii sănătății personale și al susținerii eforturilor naționale de combatere a pandemiei. ”, se menționează în petiție

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: