Statul va plăti 75% din șomajul tehnic. Crește și plafonul de creditare pentru IMM-uri

Premierul Ludovic Orban a anunțat astăzi într-o conferință de presă măsurile adoptate de executiv în ședința de Guvern de ieri seară. Astfel, Guvernul va asigura plata șomajului tehnic pentru angajații companiilor care își închid activitea, însă nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. Mai mult decât atât, va crește și plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri cu 5 miliarde de lei, credite garantate de stat pentru investiții și capital de lucru.

”Am luat măsura de a asigura plata șomajului tehnic, plata angajaților care intră în șomaj, din bugetul Ministerului Muncii. Practic, am luat această decizie pentru că este clar că multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie, și multe companii nu au veniturile necesare pentru a asigura plata salariilor angajaților și exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj, să fie dați afară invocându-se forța majoră. Decizia este de a susține 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. Vom face plăți pentru salariații pe care nu-și mai permit să-i plătească companiile. Acestea trebuie să depună o declarație pe propria răspundere.“, a menționat premierul Ludovic Orban.

Două categorii de firme vor beneficia de ajutorul statului pentru plata șomajului tehnic

I- firmele afectate direct de măsuri restrictive dispuse de autorități (hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacole etc.) prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență. 

II- firmele care nu au fost afectate direct de măsuri restrictive, dar au fost afectate de diferite consecințe ale epidemiei de COVID-19. Astfel, aceste companii vor putea beneficia de ajutorul statului pentru salariații pe care nu îi pot plăti, dacă vor depune o declarație care să arate că le-au scăzut veniturile cu cel puțin 25%.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: