Sport, nu balene albastre

Ceea ce părea un caz izolat, cel al elevului de la Codlea care s-a sinucis, începe să arate a fenomen îngrijorător. Numai aşa ne explicăm apariţia, în termen de câteva săptămâni, a mai multor cazuri, dintre care unele în judeţul Braşov. Chiar dacă unele dintre ele ar putea fi simple manifestări teribiliste, jocul „Balena albastră” a intrat în vieţile colegilor noştri.

Liga Elevilor Social Democraţi Braşov doreste să îi facă pe tineri, în special pe elevi, care sunt cei mai expuşi acestui joc periculos, să conştientizeze pericolele la care s-ar putea expune. Odată intraţi în joc, de la primul nivel, îşi pun în pericol sănătatea şi se adâncesc tot mai mult într-o capcană din care este greu să iasă fără ajutor.

De aceea e importantă atitudinea, atât a celor care ajung să joace acest joc periculos, dar şi a celor din jurul lor.

Celor care cred că „Balena albastră” îi face deosebiţi în ochii tuturor, am vrea să le transmitem că pot găsi alte căi, mai puţin dăunătoare. Îi îndemnăm să iasă şi să facă mişcare, să practice un sport. Dacă vor să stea în casă, încă se mai pot lăuda cu recordul personal obţinut la un joc pe computer. Sau, şi mai bine, pot învăţa un limbaj de programare, să creeze propriul lor joc, unul în care nu îi vor pune în pericol pe alţii, aşa cum au făcut cei din Rusia.

Celor care cred că dacă nu sunt interesaţi de acest joc nu mai au nimic de făcut, le transmitem un alt mesaj. Trebuie să fim cu toţii mai atenţi la cei din jur, să ne pese de ei. Practicanţii jocului „Balena albastră” îşi schimbă atitudinea, devin mai izolaţi, chiar mai abătuţi. Sunt manifestări care pot avea o cauză obişnuită, dar pot indica aderarea la această reţea a morţii. Îmi îndemn, în primul rând, colegii să fie atenţi la astfel de semne, şi să încerce să afle ce se întâmplă. Dacă nu reuşesc, ar trebui să anunţe, discret, o persoană de încredere. În fiecare şcoală există măcar un profesor cu mai mare priză la elevi, care comunică mai bine cu ei, în lipsa unui psiholog. Acela ar putea gestiona situaţia cu mult tact şi poate, va salva o viaţă.

Aşteptăm şi ghidurile poliţiştilor şi ale Inspectoratului Şcolar, dar acest lucru nu înseamnă să nu acţionăm şi noi.

 

Preşedinte Liga Elevilor Social Democraţi

Dragomir Dragoş

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: