Spital avem, manager avem, dar ”tratament” ca în orașele civilizate pe când?

Dr. Călin Pavel Cobelschi, medic primar chirurg, este vechiul și noul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, în urma desfășurării concursului pentru ocuparea acestei funcții. Astăzi, el și-a preluat oficial atribuțiile de conducere pentru următorii patru ani, odată cu semnarea contractului de management încheiat cu UAT Județul Brașov, reprezentat prin președintele Consiliului Județean Adrian-Ioan Veștea.

Managerul celui mai important spital al Brașovului simte o mare responsabilitate a funcției, în condițiile în care unitatea medicală este în plin proces de renovare, „proces din păcate prelungit, independent de voința noastră și a Consiliului Județean, ca urmare a preluării lucrărilor de către Compania Națională de Investiții”. „Această stare de lucruri face ca desfășurarea actului medical să fie prejudiciată atât din punct de vedere uman, cât și financiar. Suntem obligați să ne desfășurăm o mare parte din activitate în cele patru pavilioane exterioare, dar aflate într-o permanentă interconectare clinică și paraclinică, având în vedere că majoritatea pacienților internați în cadrul acestora necesită investigații și consulturi care se pot realiza doar în pavilionul central”, explică dr. Călin Cobelschi.

El speră ca în cel mai scurt timp posibil, după finalizarea lucrărilor la etajele 5 și 4 ale pavilionului central să înceapă lucrările de igienizare în corpul mic al clădirii, renovat în 2008, în așa fel încât cel târziu până la începutul anului viitor secțiile să poată fi relocate treptat în pavilionul central, de la etajul 5 înspre parter, iar activitatea medicală să reintre în fluxul normal. De asemenea, până la finele anului 2020 managerul Spitalului Județean își dorește să se încheie și lucrările la noua clădire a Unității de Primiri Urgențe, incluse într-un proiect finanțat de banca Mondială, dar încă nedemarate.

Din punctul de vedere al resurselor umane, Călin Cobelschi își propune să facă evaluări permanente ale necesarului de personal superior, mediu și auxiliar, astfel încât normativele să fie respectate. Referitor la aspectele financiare, managerul anunță că a transmis la Ministerul Sănătății o structură a spitalului care include 47 de paturi din cele 79 tăiate la începutul renovărilor, structură care să fie luată în considerare în noul contract al Spitalului Județean cu Casa de Asigurări de Sănătate, pe care dr. Cobelschi speră să-l semneze în luna iulie. Paturile suplimentare vor aduce unității spitalicești un plus financiar de aproximativ 500.000 de lei pe lună. Nu în ultimul rând, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov intenționează să ia măsuri pentru creșterea numărului de consultații în ambulatoriu și de investigații radiologice (tomografii, examene RMN etc.)

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: