Solicitarea romanilor care traiesc in strainatate privind exercitarea dreptului de vot

Propunerile PNL au fost incluse in proiectul de modificare a legilor electorale.”Astăzi am concretizat în Comisia de modificare a legilor electorale solicitările românilor care trăiesc în străinătate referitoare la exercitarea dreptului la vot. Proiectul elaborat azi de comisie va fi înregistrat și discutat luni la Senat și cel târziu miercuri la Camera Deputaților! Solicităm majorității parlamentare să respecte acest program de adoptare a legii pentru ca Președintele României, dl Klaus Iohannis să poată promulga actul normativ!”, a spus Gabriel Andronache, deputatul PNL.

Comisia specială pentru modificarea legilor electorale a preluat propunerile PNL pentru întărirea dreptului la vot al românilor, în acord cu principiile enunțate de Președintele României, Klaus Iohannis. Astfel, Parlamentul ia în dezbatere, în sesiunea extraordinară de săptămâna viitoare, următoarele aspecte:

• Extinderea votului prin corespondență și la alegerile prezidențiale;

• Vot în zilele de vineri, sâmbătă și duminică;

• Multiplicarea numărului de secții de votare prin introducerea posibilității de creștere a numărului secțiilor de votare în localitățile din străinătate în care au votat minim 100 de cetățeni români;

• Debirocratizarea procesului de înregistrare a alegătorilor pe listele suplimentare. Înregistrarea se va face în sistem electronic, ceea ce va reduce semnificativ timpul de așteptare în vederea exercitării votului.

De asemenea, a fost preluată propunerea PNL ca în situația în care sunt români care nu și-au putut exercita dreptul de vot până la ora 21.00 să fie prelungit programul până la exercitarea votului, sub condiția ca electorul să fi fost prezent la rând la ora 21.00 (acest fapt va fi atestat prin prezentarea bonului de ordine primit la ora 21.00 de la reprezentantul Biroului secției de votare).

Prin includerea acestor propuneri în proiectul de modificare a legilor electorale, PNL se asigură că niciunui român nu-i va mai fi încălcat dreptul constituțional de a vota.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: