Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, sărbătorit la Biserica din Timișul de Sus

Luni, 27 iulie 2020, este zi de praznic la Biserica de la Timișul de Sus, când parohia sărbătorește hramul acestui lăcaș, pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, supranumit Doctor fără de Arginți. Părintele paroh Gheorghe Constantin Neagovici îi așteaptă pe brașoveni și nu numai la acest eveniment. Programul slujbelor va fi următorul: duminică, 26 iulie 2020, de la ora 17.00, se vor oficia slujba Vecerniei cu litie și Acatistul Sf. Mare Mucenic Pantelimon, iar luni, 27 iulie 2020, de la ora 8.30, va începe Utrenia, ca apoi să se săvârșească Sf. Liturghie. „Să ne rugăm, iubiți credincioși, ca boala invidiei, boala fricii, boala nepăsării și multe alte boli trupești și, mai ales, sufletești să fie vindecate, să dispară prin mijlocirea Sfântului Pantelimon, Doctor fără de Arginți, ca să petrecem în virtute și în dragoste, spre slava lui Dumnezeu”, ne îndeamnă părintele Gheorghe Constantin Neagovici.

Păstrând o tradiţie de mulți ani, Asociaţia Internaţională a Femeii Creştine (AIFC) Braşov, care se numără printre ctitorii bisericii de la Timișul de Sus, va ajuta la pregătirea hramului din această zi. „Încă de la înfiinţare, Sf. M. Mc. Pantelimon este ocrotitorul asociației noastre, iar evlavia pe care o avem pentru acest sfânt este una cu totul deosebită. El este protectorul medicilor pentru că a fost nu numai un medic în adevăratul înţeles al cuvântului, ci şi un tămăduitor al sufletelor însetate de Hristos”, afirmă Alexandra Doroş, preşedinte de onoare al AIFC Braşov.

Sf. Pantelimon („cel cu totul milostiv”) a trăit în vremea împăratului Maximian, şi după primirea botezului creştin, şi-a împărţit averea săracilor, a eliberat sclavii şi s-a dedicat îngrijirii bolnavilor. Acestora, pentru a-i putea vindeca, le cerea să creadă în Mântuitorul Iisus Hristos şi pentru că nu pretindea de la nimeni să-i plătească pentru binefacerile făcute, a fost numit „doctor fără de arginţi”.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: