Sesizare la Curtea de Conturi dupa ce mai multi actori au fost dati afara de la Teatrul “Sica Alexandrescu”

Consilierii PSD Brasov vor ca cei care au gresit in cazul concedierilor ilegale de la Teatrul “Sica Alexandrescu” sa fie trasi la raspundere.

“Considerăm că suntem datori, în primul rând cetățenilor Municipiului Brașov și mai apoi, dumneavoastră, presei, cu niște explicații cu privire la informațiile pe care le-am solicitat cu privire la situația de la Teatrul Sică Alexandrescu Brașov.
Așadar, în data de 10.10.2018, am depus la Teatrul Sică Alexandrescu, o adresă, prin care am cerut să ni se comunice în scris, o situație a celor 5 persoane concediate, cuantumul salariilor acordate pe perioada cât aceștia au fost concediați, dar și suma despăgubirilor morale acordate, defalcat pentru fiecare persoană.
A doua zi, în data de 11.10.2018, am primit răspunsul, la care ni s-a anexat situația drepturilor salariale câștigate în instanță și plătite, defalcată pe fiecare angajat, dar și copii după hotărârile rămase definitive și irevocabile în dosarele angajaților.
Am constatat că suma totală pe care teatrul a plătit-o, din bani publici este de 222 051 lei, respectiv aproximativ 48 000 euro. O sumă deloc de neglijat, care ar fi putut fi direcționată către o serie de alte investiții. Primăria Brașov ar fi putut-o direcționa către de exemplu, iluminatul festiv pentru cartierele orașului/ achiziționarea unor platforme pentru colectarea selectivă a deșeurilor menajere pentru câteva cartiere, una fiind în jur de 12 000 lei/ chiar achiziționarea unui apartament pentru o familie nevoiașă etc.
De asemenea, tot din răspunsul dat de conducerea Teatrului Sică Alexandrescu, am văzut că numai doamna fostă contabil șef a primit dreptul la despăgubiri morale în valoare de 15 000 lei.
Ca urmare, la data de 23.10.2018 am depus o nouă adresă prin care am solicitat să ne fie precizat capitolul bugetar de unde au fost plătite drepturile salariale câștigate în instanță de fiecare angajat, dar și suma de 15 000 lei, reprezentând daune morale câștigate de respectiva persoană- contabilul șef, conform hotărârii civile nr. 1581/2017. De asemenea, am cerut să ni se spună cine a fost găsit răspunzător pentru concedierea nelegală a celor 5 angajați, dar și sancțiunile disciplinare aplicate acelei/ acelor persoane.
Răspunsul celor de la teatru a fost că la data la care a fost dispusă concedierea celor 5 angajați, respectiv noiembrie 2016- ianuarie 2017, la conducerea instituției se afla dna Geantă- Chelbea Viorica. Fără a ne preciza cine a fost găsit vinovat și ce sancțiuni disciplinare i s-au aplicat.
De asemenea, ni s-au adus la cunoștință articolele bugetare de unde au fost plătite drepturile salariale câștigate în instanță.

Ce vom face mai departe?

Vom face o adresă către Curtea de Conturi pentru a verifica dacă aceste sume au fost acordate corect, respectiv dacă s-au plătit legal, din articolele bugetare corespunzătoare. Dorim să verificăm dacă este legal faptul că daunele morale au fost acordate din bani publici, respectiv din articolul bugetar 20.30.30- alte cheltuieli cu bunuri și servicii. După ce vom avea răspunsul, îl vom face public” , a declarat Alexandra Crivineanu, consilier local PSD.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: