Serbările Cetății Brașov – Muzică, dans, culoare și emoție (FOTO, VIDEO)

Între 8 și 10 iunie 2018 au avut loc Serbările Cetății Brașov, un eveniment complex, colorat și antrenant. Locul de desfășurare a fost Dealul Straja, pe latura estică a Cetății Brașov. Simpla enumerare a activităților desfășurate nu poate reda atmosfera emoționantă a participanților: parada junilor, maialul junilor brașovecheni, spectacole folclorice. Nici copiii nu au fost uitați: aceștia au interpretat melodii și șlagăre românești,  au fost inițiați în aruncatul buzduganului, echitație și hora junilor, au fost fermecați de atelierele de creație.

Domnul Alexandru Stănescu, secretarul Uniunii Junilor din Șcheii Brașovului, a avut amabilitatea de a ne spune câteva cuvinte: “Este un eveniment care promovează tradițiile vechii comunități românești din Brașov, mai ales din zona din afara cetății, dintre străzile Lungă și De Mijloc. Este vorba de tradiții ancestrale, cum ar fi hora junilor și aruncatul buzduganului, dar și dansuri și jocuri specifice Brașovului. Să nu uităm că fără noi nu ar fi existat dansul Brașoveanca, socotit simbol național al românilor de pretutindeni și vedeta tuturor petrecerilor. Societatea Junilor Brașovecheni și celelalte societăți ale junilor nu sunt simple ansambluri artistice ci entități care perpetuează tradițiile locuitorilor din Brașov. Suntem finanțați de Primăria Municipiului, care a înțeles că nu există alte tradiții și alt port popular decât cele ale junilor din Șchei”.

Cu bucurie și emoție în glas, domnul Mihai Moraru, presedintele Societății Junilor Brașovecheni, a adăugat: “Încă de la prima ediție a Maialului Junilor Brașovecheni (2017) am scris un proiect către Primăria Brașov, a fost finanțat din bugetul local, astfel încât la a doua ediție putem prezenta activități culturale cu valoare adăugată mai mare. Fără rădacini nu avem viitor! Ceea ce junii au reușit în Brașov nu s-a mai întâmplat în nicio altă parte din țară, pentru că este o tradiție rurală conservată în interiorul unei metropole. Junii reușesc să ducă mai departe aceste obiceiuri și tradiții, nu numai în Duminica Tomii când parada adună peste 40.000 de oameni, dar și cu alte ocazii.

Reporter: În încheiere, un paradox. Ne păstrăm tradițiile, ne aflam aici, lângă Cetate, închisă și în paragină de câțiva ani buni. Cum vedeți acest fapt trist?

MM: Suntem o organizatie non-profit, nu putem face presiuni în mod deosebit. Însă, prin Serbările Cetății, nu asociem neapărat evenimentul cu locatia în sine ci cu cetatea, cu urbea, cu lumea care este în jurul ei. Ne-am așezat aici pentru că locul este superb, Brașovul se vede la 360 de grade și este limita nordică a cartierului Brașovul Vechi unde noi junii brașovecheni ne desfășuram activitatea de peste 200 de ani. Sperăm că autoritățile vor cădea de acord, vor găsi bani, iar cetatea va fi pusă cu adevărat în valoare. Până atunci vor fi organizate câteva ediții ale Serbărilor Cetății în proximitatea acesteia și, când vom porni, să spunem într-un mod mai modern, să pornim cu ”fum în cauciucuri” și să aducem cât mai mulți localnici și turiști alături de noi.

Adrian Tatu

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: