Senatorul Coliban: Miroase urât. Posibil, a corupție

Am descoperit problemele de la groapa de gunoi “ecologică” a Brașovului cu ocazia anchetei parlamentare pe care am inițiat-o în 2017.
Celula 1 a gropii trebuia închisă din 2010. Celula 2, din 2017. Ambele eliberează în atmosferă gaze de depozit, constituind o imensă problemă de mediu. Pe care, uneori, o mirosim cu toții.

Celula 3 funcționează de vreo 2 ani de zile, cu toate că au primit Autorizația Integrată de Mediu abia pe 19.06.2019(!!!). Date fiind problemele existente și lipsa de interes în rezolvarea lor, am contestat, până la acest moment, în termenul legal, decizia de emitere a autorizației.

Problema nu este doar de mirosuri, ci și de sănătate. Hidrogenul sulfurat este un gaz toxic, folosit în trecut drept gaz de luptă – și este doar unul dintre gazele pe care cei din preajma gropii le inhalează zilnic. Este motivul pentru care normativele din România impun o distanță de minim 1000 m de la groapă până la zonele locuite – există un Ordin al Ministrului Sănătății în acest sens.

Autoritatea locală de sănătate (DSP) trebuie să intervină în acest caz. Vă prezentăm două reacții oficiale ale DSPJ Brașov, care se bat cap în cap, la doar o săptămână distanță:
– în 10.06.2019, DSPJ trimite către APM Brașov o adresă în care menționează că studiul de impact asupra sănătății este necesar (și că a fost semnalat acest lucru în 3 ocazii)
– în 18.06.2019 DSPJ se răzgândește și spune că nu mai e nevoie de studiu de impact pentru Celula 3, ci doar de la Celula 4 încolo. De ce??? Argumentul folosit în finalul comunicării este o minciună – DSPJ Brașov spune că nu există “clădiri specifice/propice locuirii” în raza de 1000 m în jurul depozitului.

Analizați pozele. Inhalați adânc. A ce miroase?

(foto 1-3: adrese oficiale ale DSPJ Brașov care repetă necesitatea unui studiu de impact asupra sănătății
foto 4: adresa DSPJ Brașov care minte că nu ar fi locuințe în raza de 1000 m
foto 5-9: dovada existenței locuințelor
foto 10: blocuri “care nu sunt propice locuirii”, la sub 1000 m de groapa de gunoi – strada Timiș-Triaj), scrie pe pagina sa de facebook, senatorul Allen Coliban.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: