Ce spune senatorul Florin Ortan despre realizarea unui nou spital la Brașov

Sănătatea este una dintre priorităţile Programului de Guvernare al PSD. Ministerul Sănătăţii are prevăzută în strategia sa realizarea, în total, a opt spitale regionale,. Trei au sursa de finanţare identificată – buget de stat, plus fonduri europene din Programul Operaţional Regional. Restul sunt prevăzute prin programul de guvernare ca realizabile din bugetul de stat şi prin FSDI – Fondul Suveran de Investiţii. Anul acesta ar trebui identificate şi predate amplasamente şi demarate studii de fezabilitate.

Aceasta este calea pe care PSD Braşov o propune în vederea realizării unui alt spital decât cel Judeţean. Totuşi, până acolo, mai trebuie realizaţi câţiva paşi.

Primul este să stabilim, prin dezbatere, tipul de spital necesar şi posibil de realizat în arealul Brașovului (municipal, judeţean, regional). Este un aspect care nu îi este clar nici administraţiei judeţene, care cere sprijin pentru un nou spital clinic județean de urgenţă, dar argumentele sunt în favoarea unuia regional, o altă categorie.

În al doilea rând, investiţia trebuie asumată. Titularul ei trebuie să fie proprietar al terenului. Şi aici lucrurile sunt neclare. Proiectul de ordonanţă de urgenţă, trimis anul trecut Guvernului, prevedea transferul terenului către municipiul Braşov, în condiţiile în care spitalul propus este judeţean. În scrisoarea adresată presei şi parlamentarilor, Consiliul Judeţean face vorbire de un teren în suprafață de 11,45 hectare, aflat în domeniul public al statului și în administrarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr Brașov. Poate că CJ, alături de Primărie şi Asociaţia Noul Spital al Braşovului nu cunosc faptul că, patrimonial,

Institutul Cartofului nu poate dispune de terenuri, ci Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, în subordinea căreia se află.

Foarte important: cum va fi finanţată această investiţie? Există aici o proiecţie clară? Poate Braşovul primi o astfel de finanţare în condiţiile în care solicită ca reabilitarea Corpului B al Spitalului Judeţean să se facă tot cu bani de la Guvern? De ce să nu urmărim cu celeritate ca mai întâi Judeţeanul să fie adus la standarde europene?

Iată câteva teme de reflecţie care definesc clar parcursul pe care trebuie să-l aibă un astfel de proiect. Este o dezbatere care trebuie iniţiată. Nu contează cine anunţă că îi cheamă pe ceilalţi. Important e să ne aşezăm la aceeaşi masă şi să avem rezultate.

Senator PSD

Florin Orţan

Leave a Reply

%d bloggers like this: