Secretar de Stat liberal, intalnire cu primarul Allen Coliban. „Brașovul este inclus într-un top nedorit al celor mai poluate oraşe din Europa”

Secretarul de stat, Ionuț Sorin Banciu a avut ieri, 13 august 2021 o întâlnire cu primarul Brașovului, Allen Coliban.

În cadrul întâlnirii au fost abordate mai multe subiecte printre care: poluarea , închiderea depozitelor de deşeuri neconforme și înfiinţarea de mini-păduri urbane.

„Am avut astăzi la sediul Primărie Braşov o întâlnire cu primarul Brașovului, dl. Allen Coliban, în care am abordat mai multe subiecte dintre care cel mai important şi urgent este cel legat de poluarea aerului la Braşov.

Brașovul, alături de alte municipii din România, este inclus într-un top nedorit al celor mai poluate oraşe din Europa, conform informaţiilor publicate de Agenţia Europeană de Mediu.

Din acest motiv, Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva României şi aşteaptă măsuri concrete de îmbunătăţire a calităţii aerului din marile oraşe.

Am discutat cu edilul Brașovului despre stadiul măsurilor incluse în actualul plan integrat de calitate a aerului al Brașovului şi despre impactul real al acestor măsuri și am înţeles de la acesta că va actualiza planul, iar prima acţiune ar fi un nou inventar al emisiilor de poluanţi din Braşov.

Cele mai importante surse de poluare sunt cele legate de traficul rutier şi sectorul de încălzire rezidenţială (centralele termice de apartament), iar soluţiile propuse sunt cele legate de mobilitate verde (tren metropolitan, benzi dedicate transportului public, piste de biciclete) şi de condiţionare a racordării la sisteme centralizate de încălzire.

Din fericire, din datele existente până acum, nu putem vorbi la Braşov de o poluare industrială aflată la cote ridicate. Cu toate acestea şi în acest domeniu se pot face paşi însemnaţi pentru a reduce impactul asupra calităţii aerului.

Voi urmări periodic stadiul implementării acestor măsuri şi mai ales impactul lor real asupra calităţii vieţii braşovenilor.  

 

Cine are responsabilitatea închiderii depozitului de deşeuri menajere din Timis-Triaj?

Un alt subiect abordat în discuţia de astăzi a fost cel al depozitelor de deşeuri neconforme, unul industrial şi unul menajer, ce fac obiectul altui dosar de infringement.

Primarul Allen Coliban a menţionat că instituția pe care o conduce îşi asumă închiderea depozitului de deşeuri industriale, însă pentru depozitul de deşeuri menajere obligaţia de închidere cade în sarcina companiei FIN-ECO SA.

Pasul următor este organizarea unei întâlniri la care să participe reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai Agenţiei de Potețtia Mediului, ai Gărzii Naţionale de Mediu şi ai societăţii comerciale.

Pe termen mediu, ne-am propus să găsim soluţiile legale pentru transformarea acestor depozite în spaţii verzi.

De asemenea, am discutat despre managementul deșeurilor, un alt capitol la care Brașovul este deficitar, soluția gândită de Primăria Brașov fiind de amplasare de Eco-Insule.

 

La capitolul spații verzi, i-am prezentat primarului Coliban o soluţie la îndemână pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă din oraş şi anume înfiinţarea de mini-păduri urbane.

Am stabilit că vom organiza un grup de lucru care să identifice terenurile pe care astfel de mini-păduri se pot înfiinţa începând chiar din această toamnă.

Aceste soluţii au fost incluse de mine şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienta şi îmi doresc ca multe comunităţi locale cu probleme similare Brașovului să acceseze fonduri pentru astfel de proiecte.” , a declarat Ionuț Sorin Banciu

 

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: