Se realizează Spitalul Regional din Brașov sau totul este o gogoașă electorală? Ce spune liberalul Gheorghe Ialomițeanu? (VIDEO)

Fostul ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, pune sub semnul intrebarii realizarea Spitalului Regional din Brasov. Acesta a prezentat si cateva argumente.

La viitorul spital regional lucrurile sunt mai neclare decat la aeroport pentru ca nu s-a specificat modul de finantare si modul in care se va realiza. Este vorba despre parteneriat public-privat, fonduri europene sau bani publici? In momentul in care nu stii cum il realizezi, nu poti sa pornesti la drum. Este o ambitie a unui grup de la Brasov care vrea sa realizeze acest spital, Ministerul Sanatatii a dat ordinul privind realizarea investitiei, dar nu se stie modalitatea de realizare. Ce a spus Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare(BERD) despre spital? Nu se stie daca va gasi un partener privat sa construiasca spitalul avand in vedere si stabilitatea financiara a Romaniei. Daca nu ai o garantie ca iti recuperezi investitia, este greu sa gasesti un parteneriat privat. Am inteles ca acest studiu al BERD va dura vreo 3 ani, nu stiu de ce, prin 2023 vor incepe lucrarile la spital, deci, nu este foarte clar.

Nu stiu de ce Primaria Brasov nu a vrut sa inceapa aceasta investitie. In momentul in care s-a dat terenul, s-a depus un amendament ca acest spital sa fie regional, dar se pare ca nu este in favoarea realizarii investitiei de catre primarie, nu stiu cine l-a depus. In legea privind finantarea spitalelor se spune foarte clar ca spitalele municipale sunt finantate de catre primarii, cele judetene de catre Consiliile Judetene, iar celelalte la nivelul Ministerului. Cred ca puteam face un spital municipal cu finantarea primariei, sa vina si Consiliul Judetean si veneau si bani de la buget. Si aici s-a pornit cu stangul. Am impresia ca tot asa electoral este, sa le vindem brasovenilor ca facem investitii mari. Sper sa nu avem aceeasi experienta ca si cu aeroportul si sa treaca multe cicluri electorale si spitalul sa nu mai apara”, a precizat Gheorghe Ialomiteanu, fost ministru de Finante.

Liberalul a vorbit si despre investitiile mari de la nivelul municipiului Brasov care, in opinia sa, lipsesc in totalitate. Gheorghe Ialomiteanu sustine ca la Brasov de cativa ani nu s-a mai realizat nimic, iar autoritatile locale nu au incurajat mediul de afaceri.

In Brasov nu sunt investitiii mari. In afara de ocolitoare, nu este nimic. Brasovenii spun ca a fost o perioada cand cei din fruntea primariei spuneau ce au facut, acum spun ce vor, dar nu se concretizeaza nimic. Sunt lucruri marunte legat de investitii. Daca nu avem aeroport si autostrada Brasov-Comarnic, judetul se duce in jos. Salariul mediu la nivelul judetului este sub salariul mediu pe economie. Multi brasoveni fac naveta la Bucuresti. Autoritatile locale nu pun bani in buget sa ajute mediul de afaceri. De multe ori multi intreprinzatori spun ca nu au niciun sprijin, ba mai mult, sunt incurcati”, a conchis Gheorghe Ialomitianu.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: