Scurtăturile, o sursă de degradare și distrugere a potecilor

Unul dintre cele mai uzitate trasee montane din Brasov este Drumul Serpentinelor. Acesta leaga centrul vechi de principalele puncte de atractie de pe Tampa, respectiv belvederile din zona literelor si a varfului. In fiecare an, traseul se degradeaza tot mai mult din cauza turistilor care aleg sa scurteze drumul, taind serpentinele. ”Ceea ce acesti turisti nu stiu este ca astfel de practici distrug poteca, ingustand-o semnificativ in zonele de intalnire ale scurtaturilor cu traseul clasic, deoarece aici malurile se rup constant. Mai mult decat atat, scurtaturile presupun deplasarea pe zone neamenajate, ceea ce creste riscul de alunecare si accidentare. De asemenea, pietrele instabile dislocate de catre turisti, in incercarea de a taia serpentinele, pot lovi persoane aflate in aval. Alegand aceste scurtaturi, nimic nu poate garanta turistilor ca vor ajunge inapoi in poteca, in locul preconizat. Astfel, se pot gasi in situatia de a se rataci si mai mult decat atat, de a ramane blocati in zone abrupte si izolate. Aceasta indepartare de traseu creste considerabil si riscul intalnirii animalelor salbatice.
Totodata, urcand pieptis pante inclinate, cum este cazul scurtaturilor, efortul depus este unul considerabil in comparatie cu castigul de timp.
De-a lungul traseului, au fost montate placute de avertizare legate de acest aspect, au fost barate intrarile si iesirile de pe aceste scurtaturi, dar de multe ori ele sunt inlaturate, zadarnicindu-ne munca.
In speranta ca argumentele de mai sus vor oferi suficiente motive pentru a convinge turistii care aleg astfel de practici, speram la un turism montan civilizat si in siguranta”, au scris pe pagina de facebook reprezentanții de la Salvamont Poiana Brașov.
Va dorim drumetii in siguranta, pe poteci insorite!
⚠️ Nu folositi scurtaturile deoarece:
✅ Deteriorati poteca.
✅ Riscati sa va accidentati sau sa accidentati alte persoane aflate in aval.
✅ Riscati sa va rataciti si sa ramaneti blocati.
✅ Cresteti riscul intalnirii animalelor salbatice.
✅ Veti obosi foarte tare raportat la timpul castigat.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: