Schiul de la Corona Brasov incepe un nou drum sub comanda lui Mihai Bâra

Corona Brașov țintește către performanță la toate secțiile clubului, motiv pentru care nu ezită să atraga în echipa de antrenori, tehnicieni de excepție. În acest sens, secția de schi alpin a clubului Corona Brașov va avea un coordonator de marcă, în persoana lui Mihai Bâră, multiplu campion național ca sportiv și antrenor, participant la Jocurile Olimpice de la Sarajevo, Iugoslavia (1984), respectiv Altbertville, Franta (1992).

Președintele clubului Corona, Liviu Dragomir, a declarat că întotdeauna Corona va avea ca obiectiv performanța la toate secțiile clubului, acesta fiind unul dintre motivele care au dus la cooptarea în echipă a antrenorului Mihai Bâră, cel care va lucra la Corona pe postul de director tehnic al secției. „Secția de schi a clubului Corona este una care a adus an de an multe medalii, atât în competiții interne cât și internaționale, iar pentru asta îi multumim celui care pregătit sportivii, și anume Dan Iliescu, antrenor care a ales să meargă pe alt drum. S-a tot vorbit că la Corona nu mai dorim performanță la schi, dar faptul că ne-am dorit să aducem la club un antrenor cum e Mihai Bâră, cred că demontează toate aceste speculații. Am decis să îl aducem pe Mihai Bâra pe un post de coordanare a secției, mai ales în ceea ce privește pregatirea sportivilor, pentru că avem convingerea că le va deschide calea și către alte tehnici de pregătire și nu numai. Are o carte de vizită foarte bună, este unul dintre tehnicienii români de valoare, și avem mare încredere că va face treabă și la Corona. Trebuia să facem totul pentru ca schiorii Coronei să ia mai des parte la stagii afară, acolo unde schiul este într-adevar la un alt nivel, iar tehnicile de pregătire sunt extrem de moderne”.

Mihai Bâră este stabilit de 26 de ani în Andorra, unde a avut, de-a lungul timpului, multiple colaborări, între acestea amintindu-le pe cel de coordonator al loturilor naționale U14-U16 sau cel de formator de antrenori și monitori în cadrul Ministerului Învățământului. „Sunt brașovean, iar lucrul acesta îl voi purta mereu în mine. Cu sportivi și antrenori români m-am întâlnit de multe ori, pe ghețari și la competiții. Sunt conștient de dificultățile pe care le întâmpină schiul românesc, o mare parte dintre ele sunt similare cu locul unde sunt stabilit, fiind aceeași distanță față de ghețari, acolo unde se pregatește sezonul, vara și toamna. Cu toate acestea, trebuie să facem eforturi să câștigăm zile de schi de calitate, pentru a intra cum trebuie în sezon. Cu doi dintre sportivii Coronei, Ioan Achiriloaie și Ania Caill, am mai colaborat în stagii. Încet, încet m-au sensibilizat și m-au făcut să înțeleg cât și ce aș putea aduce Coronei”, a spus Mihai Bâră.

Noul coordonator al schiului de la Corona își dorește să aduca o mentalitate în rândul antrenorilor și al sportivilor care sa îi apropie de ceea ce înseamnă marea performanță în această disciplină: „Îmi doresc să deschid porțile acestui club către ceea ce se lucreaza în schiul alpin modern. Este necesară o profesionalizare a tot ceea ce înseamna pregătire și o reciclare a antrenorilor, pentru ca aceștia să lucreze în spiritul vestic. De asemenea, vreau să găsim metodele adaptate realității românești, care să fie coerente cu ce se poate întâmpla aici, pentru ca acești copii să se dezvolte și să se apropie de ceea ce fac copiii de vârsta lor în Franța, Italia, Norvegia sau Elveția. Bineînțeles, acolo sunt alte facilități, dar lucrând bine se poate «sfinți» locul și se poate aduce această pregătire la un nivel de calitate superioară. Pe scurt, trebuie să alegem niște antrenori buni, să îi ajut să fie mai bine pregatiți, să colaborăm continuu la alegerea zonelor de pregătire, a calendarului competițional, a pregătirii fizice, a pregătirii specifice, a îmbinării celor două. Mai mult, sunt importante continuarea planului didactic și legătura pe care sportivii o au cu școala, chiar și când sunt în cantonamente. Practic, ne dorim «rotunjirea» procesul de pregătire în spiritul schiului alpin modern”.

Mihai Bâra consideră ca Brașovul nu duce lipsa de potențial uman în ceea ce privește schiul alpin, dar acesta trebuie valorificat. „Potențial există și în prezent. Brașovul este la aceeași distanță față de munți ca și atunci când eram sportiv. Stațiunile s-au dezvoltat. Dacă activitatea este strucutrată mai bine, o continuate a finanțării și o dorință de a profesionaliza activitatea, va fi mult mai bine. Talente sunt, am participat la câteva antrenamente și i-am văzut pe copii. Ei trebuie învățați să se pregătească și să concureze altfel. Să lupte în fiecare manșă și fiecare viraj, să accepte să iasa din zona de confort. Am avut dovada, de-a lungul timpului, că dacă se lucrează așa cu copiii, în scurt timp apar rezultatele, iar acestea, la rândul lor, nu trebuie să fie o obsesie imediată. În primul rând formîm oameni, iar apoi sportivi”, a precizat antrenorul.

Mihai Bâra a fost sportiv al clubului Dinamo Brașov, pe toată durata carierei, concurând în cadrul lotului național al României timp de 13 ani. „Îmi amintesc că la Campionatele Naționale participau câte 100 de persoane în acea vreme. Era o luptă nebună, în care cel puțin 10 persoane se băteau la titlu”, rememorează cel care după retragere și-a început cariera de antrenor, atât la Dinamo Brașov cât și la loturile naționale. În 1992 i s-a deschis o nouă oportunitate, stabilindu-se în Andorra. „Voiam să îmi fac meseria la un alt nivel, iar contractul mi-a permis să fac treaba aceasta. Doi ani am activat și ca monitor în Franța și Italia. Referitor la Andorra, deși este o țărișoară, în ultimii ani am avut rezultate internaționale considerabile. Chiar în acest an am o fată care a câștigat Campionatul Național în Franța, la super G, la categoria Under 14”, a încheiat noul coordonator al secției de schi alpin de la Corona.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: