Sănătatea nu are culoare politică!

Tragediile din ultimele luni din spitalele de stat ne-au arătat vulnerabilitatea sistemului sanitar din țara noastră. Cetățenii județelor Brașov, Harghita și Covasna au nevoie de un spital nou, modern, sigur. Solicit deblocarea de urgență a proiectului construirii Spitalului Regional de Brașov!

Construirea noii unități spitalicești este proiectul meu de suflet, încă de pe vremea când ocupam funcția de prefect al județului Brașov. M-am luptat atunci să obţin consens politic din partea tuturor parlamentarilor de Braşov pentru susţinerea realizării lui. De ce acum aleșii brașoveni din coaliție nu mai fac nimic pentru acest proiect? Menționez că la inițiativa mea a avut loc prima întâlnire (8 aug 2018) legată de Spitalul Regional, la care au participat miniștri secretari de stat, reprezentanți ai executivului Primăriei Brașov și Consiliului Județean Brașov, reprezentanți ai BERD, consultanți, specialiști în domeniul medical și reprezentanți ai Asociației ”Noul Spital al Brașovului”.

Primul pas l-a reprezentat întocmirea unui proiect de lege asumat de toţi parlamentarii de Braşov pentru trecerea unui teren în suprafaţă de 11,45 hectare necesar realizării construirii spitalului, din proprietatea Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr, în proprietatea municipiului Braşov. Ulterior, împreună cu parlamentarii PSD, am scris și obținut votarea Legii 32/2018 de transfer a terenului pentru spital. Să nu uităm că Ministrul Sănătății de atunci s-a aflat în anul 2018 la Brașov de trei ori pentru a sprijini parteneriatul autorităților publice locale cu finanțatorii, dar și pentru a stabili cu exactitate alocarea numărului de paturi în viitoarea structură spitalicească. Practic, odată cu emiterea Ordinului de ministru nr. 1394 din 1 noiembrie 2018, pentru aprobarea structurii Spitalului Clinic Regional de Urgență Brașov, se poate spune că unitatea sanitară a început să existe, mai ales că a fost inclusă în Masterplanul pe Sănătate.

În toamna anului trecut, proiectul era într-o fază avansată, fostul primar a dus totul la nivel de licitație. Din păcate, de atunci asistăm la o serie de tergiversări.
Toate cele peste 40 de amendamente depuse de parlamentarii brașoveni la proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021 au fost respinse. Am solicitat suplimentarea cu suma de 13 milioane de lei pentru Spitalul Regional Brașov, dar amendamentul nu a trecut. În 2018, am avut parte de sprijinul parlamentarilor brașoveni de la PNL. De ce au susținut atunci proiectul, iar acum l-au dat uitării? Au uitat că au fost aleși de cetățenii județului Brașov? Ce fac ei acum pentru brașoveni? NIMIC!

Ce se va întâmpla cu proiectul construirii Spitalului Regional la Brașov, proiect lăsat moștenire de PSD? Sper doar ca acest proiect vital să nu fie băgat din nou la sertar de actuala coaliție! Spitalul Regional Brașov trebuie să devină o realitate, fiind un obiectiv extrem de important pentru siguranța și sănătatea cetățenilor tuturor județelor din regiune.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: