Salarizarea unitară în administraţia publică locală va deveni salarizare discreţionară în acest sector

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) – reprezentativă pentru sectorul ,,Administraţie Publică. Activităţi ale organizaţiilor şi organismelor extrateritoriale”  prin Sentinţa Civilă nr. 245/S din 15.12.2016 a Tribunalului  Braşov – în urma analizei Proiectului legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice ( termenul ,,UNITARĂ” a dispărut din denumire), îşi exprimă pe această cale revolta faţă de încercarea clasei politice de a feudaliza administraţia publică locală din România, prin crearea unei categorii de vasali ai aleşilor locali, care din momentul intrării în vigoare a Proiectului de lege în forma actuală vor putea stabili după bunul plac salarizarea angajaţilor din primării şi consilii judeţene de pe întreg teritoriul ţării, fără avizul organizaţiilor sindicale, având un prag minim (salariul minim pe economie) şi un prag maxim (salariul viceprimarului). Nu este greu de anticipat care categorie de salariaţi va beneficia de salarizare maximă şi care va fi pe cea minimă.

Ȋnţelegem în sfârşit de ce acest Proiect de lege a fost ,,Secret de partid”, prevederile acestuia fiind puse la dispoziţia noastră doar pentru a elimina presiunea creată de anumite organizaţii sindicale şi mass-media. Pe ascuns, se încearcă politizarea administraţiei publice locale, transformarea unităţilor administrativ-teritoriale în adevărate societăţi comerciale, în care PRIMARUL/PREŞEDINTELE CONSILIULUI JUDEŢEAN=PATRON iar CONSILIUL LOCAL/CONSILIUL JUDEŢEAN=CONSILIU DE ADMINISTRAŢIE, în paralel cu ,,baronizarea,, administraţiei.

Prevederile referitoate la administraţia publică locală din România din acest Proiect de lege au un caracter discriminatoriu (vă reamintim că Deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii pentru toate instituţiile, inclusiv  pentru Parlamentul României,  iar salariaţilor din sectorul nostru de activitate li se refuză recunoaşterea drepturilor stabilite de către Decizia Curţii Constituţionale nr. 794/2016), se încalcă principiul ,,muncă egală – salarizare egală” (nu doar că va exista salarizare diferită între unităţile administrativ-teritoriale de acelaşi rang dar va fi diferită şi in interiorul aceleiaşi instituţii),  încalcă  principiul stabilităţii funcţiei publice  specifice angajaţilor din primării şi consilii judeţene. Ȋn plus, singura categorie de salariaţi căreia acest Proiect de lege nu-i recunoaşte un drept câştigat este cea a angajaţilor din administraţia publică locală (salariile acestora urmând a scădea). Aproape toate principiile enunţate în preambului acestui Proiect de lege sunt nesocotite  în cazul administraţiei publice locale.

Practic, salarizarea unitară în administraţia publică locală va deveni salarizare discreţionară în acest sector.

FNSA va sesiza toate forurile/instituţiile interne şi internaţionale cu atribuţii în materie constituţională şi convenţională a drepturilor omului pentru a stopa abuzurile la adresa salariaţilor din administraţia publică locală, legiferate în acest Proiect de lege de salarizare.

Avertizăm toată clasa politică din România că nu vom accepta ,,blatul,, tuturor partidelor parlamentare de subjugare a administraţiei publice locale!

FNSA a solicitat de mulţi ani Legea unitară de salarizare, a participat la construcţia celor finalizate până în prezent dar care nu au fost aplicate şi este dispusă  să contribuie la construcţia unei legi corecte, echitabile şi nediscriminatorie la adresa salariaţilor din primării şi consilii judeţene.

Solicităm organizarea de către Guvernul României a unor întâlniri cu reprezentanţii organizaţiei noastre pentru corectarea propunerilor din acest Proiect de lege care vin în contradicţie cu aşteptările noastre.

Ȋn acestă perioadă organizaţia noastră va consulta membrii de sindicat cu privire la acţiunile de protest la care vom recurge în cazul în care prevederile referitoare la administraţia publică locală vor fi păstrate în Proiectul legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Acestea vor culmina cu blocarea activităţii în sectorul nostru de activitate.

 

 

Valer SUCIU

Preşedinte al FNSA

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: