Săceleanul Ștefan Lupu primește titlul de TEZAUR UMAN VIU

De ieri, 6 septembrie, Judeţul Braşov se poate mândri cu încă un creator popular care primeşte din partea Ministerului Culturii titlul de TEZAUR UMAN VIU.
Este vorba despre Ștefan Lupu, meşter în prelucrarea lemnului, care se alătură altor doi braşoveni recunoscuţi pe plan naţional şi internaţional pentru modul în care păstrează şi transmit mai departe elemente de patrimoniu cultural imaterial: Ioan Pumnea – etnograf, şi Iosif Iepure – păstrător și transmițător al obiceiului Junilor din Șcheii Brașovului.
Dosarul pentru candidatura încununată de succes a domnului Ştefan Lupu a fost realizat de Serviciul Cultură Tradiţională din cadrul Centrului Cultural Reduta şi înaintat la comisia de specialitate din cadrul Ministerului Culturii.
Iată comunicatul Ministerului Culturii:
În conformitate cu prevederile Legii nr. 26/2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial, precum şi cu cele ale Regulamentului de acordare a titlului de TEZAUR UMAN VIU, aprobat prin OMC nr. 2893/14.04.2021, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organism de specialitate al Ministerului Culturii, a hotărât acordarea titlului onorific de TEZAUR UMAN VIU următoarelor 12 persoane purtătoare, păstrătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial:
1. Ion Albu, jud. Neamț, spiritualitate – măști populare
2. Maria Antoaneta Ciucă, jud. Sibiu, port popular / brodat
3. Sorin Ion Giubega, jud. Vâlcea, prelucrarea lutului / olărit
4. Petru Hașaș, jud. Bihor, prelucrarea lutului / olărit
5. Ioan Moldovan, jud. Bistrița Năsăud, spiritualitate – cântăreț neprofesionist
6. Cornel Salvator Palladi, jud. Bihor, prelucrarea fibrelor și firelor textile
7. Lăcrămioara Pop, jud. Harghita, spiritualitate – cântăreț neprofesionist
8. Cosana Vinca, jud. Hunedoara, spiritualitate – cântăreț neprofesionist
9. Maria Bucin, jud. Mureș, spiritualitate
10. Ștefan Lupu, jud. Brașov, prelucrare lemn
11. Dumitru Tincu Pop, jud. Maramureș, spiritualitate – cruci și epitafuri
12. Viorica Tripon, jud. Cluj, prelucrarea fibrelor și firelor textile – țesături.
Programul TEZAURE UMANE VII, implementat de Ministerul Culturii prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, urmărește salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial.
Programul vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: