Săcele, prima primărie din județ care închide depozitul de deșeuri. Primarul din Brașov are alte priorități, se ocupă de MASSIF

Astăzi, în prezența reprezentanților Administrației Fondului de Mediu, ai Gărzii de Mediu Brașov și ai Primăriei Municipiului Săcele, au fost semnate actele de finalizare a lucrărilor de închidere a depozitului de deșeuri neconforme de la Subobrej. Primăria Săcele este prima din județul Brașov care a reușit să închidă un astfel de depozit. Lucrările au început acum un an și au fost finalizate la termen.

Valoarea contractului a fost de 6.759.002 lei, inclusiv TVA. Cei mai mulți bani au fost primiți de la Ministerul Mediului, iar Primăria Săcele a contribuit cu 400.000 de lei.

„Încercam să fim primii din județ care închidem acest depozit neconform. Am reușit! Astăzi s-a făcut recepția finală a închiderii acestui depozit de la Subobrej.  Este un proiect foarte important, început acum aproape 4 ani, în 2017 la Ministerul Mediului.” a menționat primarul municipiului Săcele, Virgil Popa.

 „Va urma o perioadă de post implementare, de monitorizare a acestui depozit, pe o perioadă de 30 de ani, cu implicarea unor costuri din partea autorității locale, costuri nu foarte mici, dar suntem obligați să le gestionăm în continuare. Un proiect important, finalizat, primii din județ și sper că și ceilalți colegi din celelalte localități, unde au aceste proiecte în curs de implementare să le finalizeze cât mai repede.” a adăugat primarul Virgil Popa.

La Brașov se fac promisiuni, dar nu și progrese. Comisia Europeană a dat un termen clar pentru închiderea depozitelor din municipiu, respectiv data de 31 decembrie 2023. Momentan Primăria Brașov nu a realizat nici măcar proiectul pentru închiderea depozitelor de deşeuri neconforme din zona Timiş-Triaj.  În cazul celorlalte 4 rampe de gunoi, aflate în Victoria, Zărnești, Făgăraș, Codlea procedurile sunt realizate în proporție de aproximativ 40%. În cazul în care aceste gropi de gunoi nu vor fi închise, România riscă infringement.

”Zona Săcele este de o importanță maximă atât din punct de vedere industrial, cât și turistic. Eliminarea unei surse posibile de poluare și închiderea ei corespunzător nu face decât să crească valoarea zonei și să elimine o problemă istorică. Faptul că astăzi s-a reușit închiderea acestui depozit reprezintă un succes. Județul Brașov mai are 5 locații care sunt în lucru, vorbim despre Victoria, Zărnești, Făgăraș, Codlea și două locații în Brașov. Din păcate, în Brașov cele două locații sunt doar în discuții și săptămâna trecută a avut loc o dezbatere la Prefectură tocmai pentru a identifica și și grăbi soluțiile de închidere pentru cele două locații din municipiul Brașov. În restul județului lucrările sunt în derulare și avem convingerea că până la termenul final, poate chiar mult mai repede, toate aceste lucrări să fie încheiate corespunzător, să fie conform legislației internaționale.” a declarat Mircea Paraschiv, șeful Gărzii de Mediu Brașov.

 

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: